Přednáškový cyklus Jamese Richardse přispívá k užší spolupráci fakulty zdravotnických věd s University of Central Lancashire

James Richards při středeční přednášce k poruchám pohybového systému.
Foto: Velena Mazochová
čtvrtek 28. května 2015, 07:36 - Text: Velena Mazochová

Čtvrtým dnem dnes pokračuje série přednášek a workshopů, které pro olomoucké akademiky a studenty připravil významný evropský odborník v oboru biomechaniky James Richards z britské University of Central Lancashire v Prestonu. Týdenní pracovní pobyt hosta Ústavu fyzioterapie fakulty zdravotnických věd uzavře zítřejší diskuse s účastníky.

Šest desítek studentů a pedagogů z oboru biomechaniky a fyzioterapie se v uplynulých dnech seznámilo s vybranými biomechanickými metodami a ukázkami jejich aplikace v klinické praxi.

„Pokusil jsem se ukázat, jak lze s jejich pomocí hodnotit kvalitu pohybu, a ukázal jsem kazuistiky u neurologických pacientů. Zabývali jsme se také vybranými muskuloskeletálními  problémy a poruchami pohybového systému včetně využití Evidence Based Medicine pro jejich ideální léčbu,“ objasnil James Richards. Ve svém výzkumu se zaměřuje na vývoj nových vyšetřovacích přístupů k hodnocení pohybu a významně se podílí na propojení vědeckovýzkumných výstupů s jejich reálným využitím nejen v rehabilitaci.

Dnešní program nabídne téma hodnocení svalové aktivity s ohledem na konkrétní patologie pohybového systému, zítra se účastníci budou moci zapojit do diskuse otevřené dotazům, konzultacím k jejich výzkumným projektům i možnostem další spolupráce s britským pracovištěm. „Studenti jsou fantastičtí, velmi pozorní a vstřícní a pokládají dobré otázky. Je velké potěšení je učit. Stejně tak je slibná spolupráce s akademickými pracovníky a propojení našich výzkumných projektů,“ zdůraznil Richards.

Zájem o užší pracovní kontakty potvrdila hlavní organizátorka přednáškové série a odborná asistentka Ústavu fyzioterapie Barbora Kolářová. „Pracoviště profesora Richardse pracuje s biomechanickými systémy, které částečně využíváme i v naší kineziologické laboratoři. Navštívili jsme jej loni v létě, abychom se něco přiučili, a domluvili se na výměně studentů v programu Erasmus i ve sféře výzkumných projektů. Jsme rádi, že spolu se svým doktorandem Stevem Lindsleyem přijal naše pozvání a je ochoten s námi spolupracovat v oblasti, ve které bychom se rádi posunuli dál,“ popsala Kolářová.

Jeden z prvních konkrétních kroků ke spolupráci udělají začátkem prázdnin posluchači magisterského studia fyzioterapie na fakultě zdravotnických věd a fakultě tělesné kultury Marek Tomsa a Ivana Hanzlíková. Zapojí se do výzkumného projektu profesora Richardse přímo v laboratoři v Prestonu. Budou se věnovat studiu rozdílných terapeutických přístupů k nestabilitě kolene a získané výsledky své práce uplatní v dalším studiu. „Počítám s tím, že výsledky použiju jako kontrolní skupinu pro svou diplomovou práci,“ doplnila Hanzlíková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.