Přednáškové odpoledne nabídlo aplikace zahraničních zkušeností v konkrétní ošetřovatelské praxi

Přednáškový den zahájila proděkanka Zdeňka Mikšová (vpravo).
Foto: Velena Mazochová
pátek 20. listopadu 2015, 07:28

Využití ošetřovatelských diagnóz a hodnotících nástrojů v klinické praxi bylo tématem přednáškového dne, který pro studenty i odborníky z praxe připravila fakulta zdravotnických věd. Hlavním záměrem bylo podpořit vědeckou činnost studentů a pracovníků fakulty a prohloubit její mezinárodní kontakty.

„Vybraná témata z vědy a výzkumu v oblasti ošetřovatelství nám přijely ozřejmit významné odbornice z partnerských pracovišť Jesseniovy lékařské fakulty v Martině a z Prešovské univerzity. Přednáškový den využili především studenti magisterského a doktorského oboru Ošetřovatelství, pedagogové i několik odborníků z praxe,“ uvedla proděkanka pro studijní, pedagogické a sociální záležitosti Zdeňka Mikšová.

Postupu při aplikaci zahraničních hodnotících nástrojů do klinické praxe konkrétních českých a slovenských pracovišť se věnovala Elena Gurková z prešovské fakulty zdravotnických studií. „Všechny položky dotazníku vytvořeného například v USA nemůže český nebo slovenský pacient chápat tak, jak mu rozumí ten americký. Pokud se proto strukturovaný rozhovor nebo dotazníkové šetření překládá z jiného jazyka, je třeba testovat jej jako zcela nový nástroj a znát kroky, podle kterých je třeba postupovat,“ uvedla Elena Gurková.

Pozvání přijala také Katarína Žiaková z Ústavu ošetrovatelstva v Martině, která se věnovala praktickému využívání mezinárodní klasifikace ošetřovatelských diagnóz a jejímu dopadu na vzdělávání, výzkum a klinickou praxi. Její kolegyně Martina Tomagová ze stejného pracoviště se zaměřila na vybrané měřící nástroje, které hodnotí kognitivní funkce seniorů. „Šlo především o konkrétní příklady používání různých škál nebo dotazníků při měření paměti, pozornosti, myšlení nebo vnímání a jejich využití v ošetřovatelské práci sester,“ doplnila Martina Tomagová.

Přednáškový den uspořádal Ústav ošetřovatelství fakulty zdravotnických věd v rámci projektu Podpora spolupráce v oblasti internacionalizace, na němž kromě Univerzity Palackého participují Masarykova, Mendelova a Veterinární a farmaceutická univerzita a Janáčkova akademie múzických umění v Brně. „Projekt je rámcový a umožňuje pozvat zahraniční hosty. Pro fakultu představuje další krok k navázání mezinárodních vazeb a k účasti na případných mezinárodních výzkumných projektech,“ zdůraznila Zdeňka Mikšová.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.