Porodní asistentky požadují systémové změny v českém porodnictví

Mezinárodní kongres porodních asistentek Věra Vránová zcela vpravo, Štěpánka Bubeníková zcela vlevo.
Foto: Lenka Olšaníková
úterý 17. června 2014, 07:21 - Text: Milada Hronová

Mezinárodní kongres porodních asistentek v Praze se na počátku června zabýval jejich právy a právem matek zvolit si porodní péči. Mezi 3800 účastnicemi ze 126 zemí měla zastoupení i fakulta zdravotnických věd.

„Porodní asistentky by mohly poskytovat prenatální poradnu u žen s fyziologicky probíhajícím těhotenstvím ve větším rozsahu samostatně. V současné době je poskytována hlavně lékaři. Také je potřeba rozšířit poporodní péči, která by měla být poskytnuta všem ženám v jejich domácím prostředí, zároveň zrušit indikaci lékaře k této činnosti,“ uvedla přednostka ústavu porodní asistence fakulty zdravotnických věd Věra Vránová.

Porodní asistentky si od pražského setkání slibují větší podporu politiků pro své požadavky, včetně nutných změn zákonů. Chtějí posílit pravomoci k samostatné práci.

Podle Vránové není v Česku naplněn dokument Definition of the Midwife, který vytvořily v roce 1972 Světová zdravotnická organizace, Mezinárodní konference porodních asistentek a Mezinárodní federace gynekologů a porodníků. Vychází z něj i evropská legislativa.

„Porodní asistentka je osoba s požadovanou kvalifikací, je uznávaná jako plně zodpovědný zdravotnický pracovník,“ vysvětlila Vránová. Z dokumentu také vyplývá, že porodní asistentka poskytuje ženám potřebnou podporu, péči a radu během těhotenství, porodu a v době poporodní. Porod vede na svou vlastní zodpovědnost, poskytuje péči novorozencům a dětem v kojeneckém věku.

„Porodní asistentka může vykonávat svou profesi v jakémkoli prostředí včetně domácího,“ dodala Vránová. Ministerstvo zdravotnictví, Česká lékařská komora i odborná společnost plánované porody doma odmítají jako neúměrné riziko pro matku i dítě. Apelují na zodpovědnost za nenarozený život, matky naopak odkazují na své právo rozhodovat o sobě. Spor je hlavně o rizikovost porodů.

V Česku pracují zhruba čtyři tisíce porodních asistentek. Konference v Praze se účastnila Věra Vránová společně se Štěpánkou Bubeníkovou. Obě jsou členky vedení České konfederace porodních asistentek a byly v organizačním výboru kongresu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.