Nelékařské obory posilují vědu a výzkum

Ilustrační foto: Imrich Veber
čtvrtek 11. října 2012, 11:15

Excelentní Centrum vědy a výzkumu nelékařských zdravotnických oborů vznikne na fakultě zdravotnických věd. Nový projekt zdokonalí vědeckou činnost fakulty a zaměří se na pořízení kvalitních studijních materiálů.

Problémem nelékařských zdravotnických oborů v Česku je nedostatek fundovaných lidských zdrojů a příležitostí k jejich rozvoji ve vědě a výzkumu. „S ohledem na fakt, že zdravotnické obory dosud neměly příležitost se vědecky rozvíjet, nejsou jejich současné výstupy uspokojivé. Jedním z cílů projektu je proto snaha, aby tyto obory obstály v konkurenci,“ uvedla hlavní řešitelka projektu docentka Jana Marečková.

Vědci z Fakulty zdravotnických věd Univerzity Palackého vyjedou do zahraničí, kde získají přímé zkušenosti od kolegů a představí olomoucký výzkum. Zamíří na konference a workshopy do USA, Anglie, Austrálie, Francie nebo Itálie. Půjde především o pracovníky ošetřovatelských věd, fyzioterapie a porodní asistence.

„Práce projektu budou zaměřeny na diagnostiku, intervence a sledování výsledků ošetřovatelské a porodně asistenční péče, na rozvoj vědeckých postupů ve výzkumu motoriky, na zdokonalení výzkumu kineziologické laboratoře či na Evidence Based Practice,“ řekla Marečková.

Připraveny jsou vzdělávací akce s nově vytvořenými studijními texty a chystají se odborná poradenství k metodologii výzkumu pro akademické pracovníky. Fakulta plánuje semináře k tématům jako je sociologie zdraví a medicíny, životní styl, sociální patologie nebo sociologie rodiny.

Slavnostní zahájení projektu, jehož plný název zní Podpora lidských zdrojů ve VaV nelékařských zdravotnických oborů Fakulty zdravotnických věd UP v Olomouci, se uskuteční v úterý 16. října.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.