Na fakultu zdravotnických věd se hlásí o sto uchazečů více než loni

Druhé kolo přijímacích zkoušek na magisterské studium fyzioterapie probíhá formou modelové klinické situace.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 10. června 2013, 14:30 - Text: Velena Mazochová

K praktickým přijímacím zkouškám na fakultu zdravotnických věd dnes přišli uchazeči o navazující magisterské studium Fyzioterapie, kteří po úspěšných písemných testech postoupili do druhého kola. Letošní zájem převýšil loňské počty o celou stovku.

Druhé kolo, do nějž postoupilo přes devadesát absolventů bakalářského studia, probíhá v prostorách oddělení rehabilitace olomoucké fakultní nemocnice. Praktickou zkoušku skládají uchazeči dnes a zítra formou modelové klinické situace. „Uchazeče hodnotí přijímací komise složená z akademických pracovníků ústavu fyzioterapie,“ uvedla vedoucí studijního oddělení Alena Cholinská. Zájemce o ostatní studijní obory přivítá fakulta ve čtvrtek.

Magistr s lepšími vyhlídkami

K magisterskému studiu se přihlásil i Marek Čeřovský, absolvent bakalářského studia Fyzioterapie na fakultě tělesné kultury. „Myslím, že magistr má větší přehled i uplatnění v oboru než bakalář. Je možné, že se v budoucnu pacienti budou více podílet na péči a také si budou víc vybírat,“ vysvětlil Čeřovský svou motivaci. Zároveň se ale hlásí na svou mateřskou fakultu.

Také Anna Dostálová, která absolvovala bakalářské studium na brněnské lékařské fakultě, chce studovat dál s cílem dosáhnout lepšího uplatnění. „Mám poměrně dobré pracovní nabídky a vím, že po bakaláři toho moc neumíme. Magisterské studium vidím proto jako nutnost,“ řekla Dostálová. I ona rozeslala přihlášky na více škol.

Vzrůstající zájem versus kapacita

Fakulta zdravotnických věd obdržela pro příští akademický rok 1490 přihlášek ke studiu. Největší zájem je o obor Všeobecná sestra v prezenční a kombinované formě studia s více než 430 přihláškami. Téměř čtyř set dosahuje také počet zájemců o bakalářské studium Fyzioterapie.

Nárůst počtu přihlášek lze podle proděkanky Zdeňky Mikšové odvodit od navýšení nabídky oborů. „Konkrétně jde o obor Ošetřovatelská péče v interních oborech v kombinované formě, na nějž jsme získali akreditaci v průběhu akademického roku,“ objasnila Mikšová.

„Vrásky na čele nám ale dělá snižující se fakultě přidělená kapacita studentů. Vzhledem k zájmu o studium a úspěšnému uplatnění našich absolventů bychom rádi přijímali více studentů,“ dodala Mikšová.

Nejmladší fakulta Univerzity Palackého nabízí bakalářské studium v oborech Všeobecná sestra, Porodní asistentka, Fyzioterapie a Radiologický asistent. Ve skupině navazujících magisterských studijních programů zajišťuje studium oborů Fyzioterapie a Ošetřovatelská péče v interních oborech a také doktorský studijní program Ošetřovatelství.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.