Na fakultě zdravotnických věd vznikne Centrum vědy a výzkumu

Ilustrační foto: Imrich Veber.
úterý 28. května 2013, 12:58 - Text: Velena Mazochová

Od 1. července vznikne na fakultě zdravotnických věd Centrum vědy a výzkumu. Návrh na jeho zřízení schválili senátoři na svém zasedání minulý týden. V rámci změny organizační struktury fakulty rozhodli také o vzniku nového ústavu.

V českém prostředí jde o průkopnickou aktivitu, neboť nelékařské zdravotnické obory si zde dosud nestihly vybudovat odpovídající vědecký statut. „Senát schválil dlouho připravované zřízení Centra vědy a výzkumu jako účelového zařízení fakulty. A také specifikoval pracovní úvazky a dělení RIV bodů mezi centrum a mateřské ústavy autorů,“ objasnil předseda akademického senátu Lukáš Merz.

Současně senát schválil změnu fakultní organizační struktury. „Sloučením dvou stávajících pracovišť, Centra praktických dovedností a Centra výuky odborných předmětů, vznikne k prvnímu září nový Ústav pro studium odborných předmětů a praktických dovedností, jenž se staví na úroveň ostatních ústavů,“ doplnil Merz.

Vytvoření a činnost excelentního Centra vědy a výzkumu nelékařských zdravotnických oborů je dominantním cílem zastřešujícího projektu na podporu lidských zdrojů. Má vytvořit podmínky ke zdokonalení týmu odborníků s vědeckým potenciálem fakulty ve spolupráci se zahraničními experty. K nim patří například Kari Andrew Sirkka z finské Vaasa University of Applied Sciences. Zahraniční spolupráce se týká také australské University of Adelaide. „Ve spolupráci s jejím pracovištěm Joanna Briggs Institute budeme usilovat o ukotvení prvního centra tohoto druhu ve střední a východní Evropě,“ uvedl manažer projektu Miloslav Klugar.

Centrum vědy a výzkumu bude fungovat jako samostatný celek, který bude metodologicky podporovat i výuku doktorandů. Hlavně bude zaměřeno na oblast sekundárních výzkumů a přístup Evidence-Based Practice transformovaný do oblasti nelékařských oborů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.