Lukáš Merz staronovým předsedou senátu na fakultě zdravotnických věd

Lukáš Merz. Předseda Akademického senátu Fakulty zdravotnických věd UP.
Foto: Pavel Konečný
středa 8. dubna 2015, 16:09 - Text: Pavel Konečný

Poprvé se dnes sešel v jedenáctičlenném složení nový rozšířený akademický senát na fakultě zdravotnických věd. Hlavním bodem programu byla volba předsedy a místopředsedů. Podle očekávání v čele senátu zůstal Lukáš Merz z Ústavu společenských a humanitních věd. Místopředsedy jsou opětovně Lenka Machálková a za studenty Dominik Vilímek.

Nově zastupuje akademickou obec v senátu Naděžda Calabová z Ústavu fyzioterapie, Jiří Horalík z Ústavu radiologických metod a Lenka Mazalová z Ústavu ošetřovatelství. Za studenty jsou nováčky Paulína Maderová, Jana Hladná a Lukáš Augustin.

„Je to práce navíc, která patří k akademické půdě. Na univerzitě posiluje akademické a demokratické principy,“ přivítal nové senátory děkan Jaroslav Vomáčka.

Merz versus Mazalová 9:1

Schůzi a volby řídila nestorka senátu Marie Pavlíková, která v něm zasedla již potřetí. Vysloužila si i nominaci na předsedkyni, stejně jako Lenka Mazalová. V tajné volbě ale získal nejvíce hlasů Lukáš Merz – devět. Mazalová jeden a jeden hlasovací lístek byl neplatný.

Ve volbě místopředsedů stejně jednoznačným způsobem zvítězila Lenka Machálková nad Naděždou Calabovou a Dominik Vilímek nad Paulínou Maderovou. „Cílem mé práce je informovat studenty,“ zdůvodnil kandidaturu Vilímek. Potvrdil, že studium i senátorování jej baví.

„Všem mnohokrát děkuji za důvěru, kterou jsem si, nevím čím, vysloužil. Budu pokračovat i nadále a doufám, že s prací předsedy budete spokojeni. A pokud ne, doufám, že mi to dáte vědět,“ prohlásil bezprostředně po svém zvolení Merz.

Stěhování a volba děkana

Nové členy senátu staronový předseda upozornil, že mohou navrhovat body k jednání. „Je to vaše právo i povinnost. Zvláště pokud byste cítili, že je potřeba se něčemu věnovat,“ nabádal Merz.

Jak naznačil předseda před volbou, Merzovou snahou je skloubit zájmy všech ústavů. „Tím, že nás je více, doufám, že bude více cítit iniciativa od nových senátorů a že bude akademická obec lépe informovaná o tom, co se děje,“ uvedl Merz. Senát je podle něj partnerem vedení fakulty. „Jako prvek demokracie zastupuje akademickou i studentskou komoru a rozhoduje o podstatných věcech,“ podotkl předseda. Připomněl, že senát v tomto složení zažije ve tříletém funkčním období stěhování fakulty i volbu děkana.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.