Konferenci Analýza pohybu dominuje přední světový odborník Mark Latash

Mark Lakash na workshopu, který vedl v prostorách lékařské fakulty.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 2. října 2014, 18:16 - Text: Pavel Konečný

Americký profesor Mark L. Latash z Penn State University vedl dnes odpoledne workshop, jenž předchází dvoudenní konferenci s názvem Analýza pohybu. Pořádá ji Ústav fyzioterapie z fakulty zdravotnických věd.

Latash je hlavním řečníkem konference. „Jeho workshop i přednáška jsou přínosem pro náš výzkum a naši další vědeckou práci. Ale hodně účastníků má svou i klinickou praxi, kam znalosti přenesou také. Část páteční přednášky bude věnovat změnám kontroly a řízení pohybu u různých onemocnění, takže to nebude jen teorie,“ uvedla za pořadatele Petra Bastlová.

Latash má H-index 61 a na svém kontě přes 15 tisíc citací. Svůj obor nazývá fyzikou živých systémů. Do Evropy jezdívá na konference zhruba třikrát ročně, v Olomouci je poprvé. Mezi jeho doktorandy patřil i ředitel firmy Nike.

„Mám dvě hlavní skupiny studentů, fyziky a fyzioterapeuty,“ řekl Latash. Preferuje ale fyzioterapeuty, kteří rozumí lidskému tělu. Naopak fyzikové jsou podle něj moc ponořeni v technických datech a počítačovém světě. „Moji žáci, pokud neučí, se zabývají protetickými pomůckami, robotickými pomůckami nebo atletickou obuví,“ uvedl Latash.

Při svém výzkumu Latash nejčastěji spolupracuje s americkým Národním ústavem zdraví a jeho poznatky se přenášejí do neurologické nebo fyzioterapeutické praxe.

Ústav fyzioterapie pořádá velkou mezinárodní konferenci po pěti letech. Přihlášeno je na ni 150 účastníků z Česka a Slovenska. Program je zaměřený na analýzu pohybu a zahrnuje přednášky z kinetické analýzy, z posturografie - tedy stability pomocí silových plošin a z povrchové elektromyografie, včetně jejich aplikace do praxe.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.