Kandidáti na děkana: podobnost čistě náhodná

Děkan nebo děkanka? Věra Vránová a Jaromír Vomáčka.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 17. ledna 2013, 18:12 - Text: Pavel Konečný

Bez větších rozdílů se dnes prezentovali před akademickou obcí oba kandidáti na děkana fakulty zdravotnických věd. Oba chtějí spolupracovat s lékařskou fakultou, stabilizovat personální složení a podporovat vědu.

Drobné rozdíly by se ale mezi Věrou Vránovou, pověřenou vedením fakulty, a docentem Jaroslavem Vomáčkou přesto našly. Oba kandidáti již dříve představili své teze a při dnešní prezentaci občas doplnili něco, co „našli u kolegy“ nebo opomněli zdůraznit. Třeba graf, motto nebo spolupráci s fakultní nemocnicí.

Jako vejce vejci?

Asi padesátku přítomných oslovil Vomáčka slovy vážené auditorium, Vránová začala oslovením předsedkyně senátu, senátorek a senátorů. Po prezentační „slideshow“ došlo na několik sad dotazů, které byly předány předem a kandidáti se na ně mohli připravit, na dotazy, které byly podány písemně až na místě, a jeden dotaz z publika.

Oba kandidáti mají jasno o svém týmu spolupracovníků, ale nikdo svůj tým nepředstavil. Oba vědí, kdo by je měl nahradit ve vedení ústavů, až se postaví do čela fakulty – ale neřekli, kdo to bude.

Na druhou stranu oba vědí, že fakulta má málo odborníků, že produkuje málo vědeckých publikací a oba chtějí zachovat Ústav zdravotnického managementu, který nyní nesmí přijímat studenty. A také oba kandidáti chtějí spolupracovat s fakultní nemocnicí.

Přestěhovat fakultu!

Rozpravu kandidátů pečlivě vyslechli také dva děkani z jiných fakult. Profesor Juraj Ševčík z přírodovědecké a profesor Milan Kolář z lékařské. Ten se také neváhal zeptat obou kandidátů na budoucí spolupráci. „Přiznávám, že je to zištný dotaz, protože potřebujeme silnou a zdravou fakultu zdravotnických věd,“ prohlásil Kolář poté, co se zeptal na možné společné stěhování do staré budovy teoretických ústavů. Kromě děkanátu medicíny by se tam do dvou let mohla stěhovat i celá fakulta zdravotnických věd.

„Sdílím stejný názor i nadšení. Do dvou let by to bylo pěkné,“ souhlasila se stěhováním Vránová. Vomáčka dodal: „Čím dříve, tím lépe.“ Podle něj je to pro praxi studentů nejlepší řešení.

Oba kandidáti rovněž odmítli takzvané dvojí zdanění a vyjádřili se pro přímé platby ústavům lékařské fakulty za výuku svých studentů.

Cicero nebo Einstein?

Oba kandidáti se v závěru své prezentace zaštítili citáty. Vomáčka použil Einsteina, Vránová Cicerona. Když je předsedkyně akademického senátu vyzvala, aby na závěr řekli, proč by zrovna oni měli být děkanem, uvedla Vránová, že důvodem pro její volbu jsou vlastnosti získané na porodním sále: akčnost, rychlost rozhodování a empatie. A přidala také zkušenosti s vedením fakulty. Vomáčka řekl, že je docent, a proto má povědomí o vědecké a pedagogické práci, že má bohaté manažerské zkušenosti a že má ekonomické vzdělání.

„Je dobře, že jsme dva kandidáti, protože aspoň došlo k diskuzi o rozvoji fakulty. A jeden z nás je bude muset řešit,“ uvedl pro Žurnál Vomáčka po skončení obhajoby tezí. S dobrým pocitem odcházela po počáteční nervozitě z prezentace i Vránová. „Bylo dobře, že jsem se mohla vyjádřit k tomu, co plánuji a co bych chtěla uskutečnit,“ řekla.

Rozdíly se nakonec mezi oběma našly. Třeba v odhadu svých šancí na zvolení. „Já si musím věřit, jinak bych do toho nešel. Minimálně ze dvou třetin mám větší šanci než moje protikandidátka,“ konstatoval Vomáčka. Vránová potvrdila, že chce vyhrát. „Když poběžím maraton, zaleží jen na mě. Ale tady budou rozhodovat senátoři,“ komentovala svou situaci.

Představení kandidátů sledoval i senátor ze studentské sekce Dominik Garnol. „Nechám si to projít hlavou, určitě se budu dlouho rozhodovat. U docenta Vomáčky byla vidět racionalita, u doktorky Vránové zase empatie a taková ta ženská ruka,“ zhodnotil kandidáty Garnol. Svou volbu chce ještě konzultovat se spolužáky z fyzioterapie.

Devět senátorů fakulty zdravotnických věd rozhodne o novém děkanovi 28. ledna.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.