Jóga za trest? Jak pro koho

Malí jogíni vedení Romanou Kláštereckou.
Foto: Martin Višňa
čtvrtek 7. března 2013, 08:34 - Text: Martin Višňa

Malí vysokoškoláci si včera pod vedením Šárky Ježorské a Romany Klášterecké z fakulty zdravotnických věd osvojili jednoduché relaxační techniky a zacvičili si dětskou jógu. Ne všem to ale bylo po chuti.

„Dostali jsme za vyučenou. Po tomhle už budeme na přednáškách hodní,“ slíbil po cvičení Jakub Hajduk. Jeho spolužák Adam Havel dodal, že necelá půlhodina jógy byla za trest. „Tělocvik mě baví, ale spíše fotbal nebo hokej, tohle bylo strašné,“ hodnotil.

Zdá se však, že cvičení nevonělo hlavně chlapcům, neboť mezi děvčaty se našla taková, která kurzy jógy již pravidelně navštěvují nebo o tom po výuce Dětské univerzity přemýšlejí. „Asi začnu chodit, cítím se taková protažená a uvolněná. Jóga určitě za trest není – naopak je super,“ oponovala Hana Killmaierová.

Ještě před tím, než se však děti dostaly k nácviku jógových poloh, seznámila je Romana Klášterecká s historií tohoto cvičení, jeho základními principy nebo mantrou míru. Dětská jóga je oproti té pro dospělé dynamičtější a využívá představivosti malého člověka. „Podporuje kreativitu, zvyšuje odolnost vůči stresu a to se projeví na vysvědčení, v dobrých školních výsledcích,“ vyjmenovala při přednášce přínosy jógy Klášterecká.

Děti také poznaly jednoduché techniky, pomocí nichž mohou relaxovat i ve školních lavicích. Jak jim objasnila Šárka Ježorská, důležité je především správně dýchat. Studenty ale také provedla takzvanou Jacobsonovou relaxací, která je zaměřena na procvičení všech svalů těla a cvičí ji hlavně dospělí. Malí vysokoškoláci ji však s přehledem zvládli, za což si od Ježorské vysloužili potlesk.

Pokud včera Dětská univerzita nahlédla skrze jógu na indický subkontinent, příští středu se vydá ještě o kousek dál na východ – na Tchaj-wan s Kateřinou Szokalovou z katedry asijských studií filozofické fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.