Ideální všeobecná sestra v představách a znalostech studentů evropských zemí

Předseda skupiny ENNE Ruud Heijnen při zahájení olomouckého programu.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 24. března 2014, 14:07 - Text: Velena Mazochová

Více než sedmdesát studentů a pedagogů z dvanácti evropských zemí dnes v Olomouci zahájilo svůj týdenní studijní pobyt, který pro ně uspořádal Ústav ošetřovatelství fakulty zdravotnických věd.  V rámci Intensivního programu skupiny ENNE se až do soboty budou věnovat otázkám vzdělávání všeobecných sester v bakalářských programech a jejich sjednocování napříč Evropou.

„V osmi skupinách se budou vzájemně informovat o kompetencích, které po absolvování studia zdravotní sestry získávají v jejich zemích i o tom, co konkrétně je v jejich programech dobře nastaveno nebo co naopak chybí a jak by měla ideální sestra – bakalářka vypadat.  Vše pak v závěru představí formou posterů,“ přiblížila koordinátorka setkání Hana Pokorná.

Druhým výstupem bude prezentace zpracované kazuistiky. „Na základě konkrétního případu mají studenti za úkol najít a rozpracovat pacientův zdravotní, sociální či psychologický problém a stanovit plán péče. Svůj postup a použité intervence, které by k dosažení cíle použili, opět shrnou prostřednictvím posterových prezentací,“ uvedla Pokorná.

ENNE - European Network of Nursing in higher Education je dobrovolné sdružení institucí, které vzdělávají budoucí sestry v oboru ošetřovatelství na bakalářské úrovni. Cílem skupiny je sdílení informací a posilování mobility studentů a učitelů.

V jejich pořadatelství se jednotlivé členské země každoročně střídají už od roku 1998 a zájem podle organizátorů narůstá. „Letos se v Olomouci sešel rekordní počet účastníků z hlediska počtu učitelů, studentů i zapojených zemí,“ zdůraznil předseda skupiny ENNE Ruud Heijnen z nizozemské Zuyd Universtiy of Applied Sciences v Heerlen. Kromě Holanďanů dorazili letos do Olomouce také Španělé, Rakušani, Němci, Finové, Maďaři či Belgičané.

Česko zastupuje v ENNE olomoucká fakulta zdravotnických věd, která byla pořadatelem intenzivního týdenního programu už před šesti lety. Ve skupině je z každé země zastoupena vždy jen jedna škola. Podle Pokorné je důvodem zachování malé skupiny se silnými interpersonálními vazbami.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.