Fakulta zdravotnických věd slavnostně zahájila provoz v nových modernizovaných prostorách

Slavnostnímu otevření nových prostor předcházela tisková konference, které se zúčastnili (zleva) náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, děkan Jaroslav Vomáčka a rektor Jaroslav Miller.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pátek 8. dubna 2016, 13:39 - Text: Velena Mazochová

Moderně vybavené pracovny, učebny a studovny začali od začátku letního semestru využívat studenti a pedagogové fakulty zdravotnických věd. Všechna její pracoviště našla zázemí v rekonstruované budově Teoretických ústavů lékařské fakulty. Dnešní slavnostní zahájení provozu zároveň připomnělo osm let od založení nejmladší fakulty Univerzity Palackého.

„Univerzita Palackého směřuje dlouhodobě k posílení role kampusů a jeden z nich by se měl vytvořit právě v tomto prostoru, kde působí lékařská fakulta a fakulta zdravotnických věd v úzké symbióze s fakultní nemocnicí. Druhým důvodem, který k přestěhování nejmladší fakulty vedl, je synergie, která plyne ze vzájemné spolupráce lékařských a nelékařských oborů včetně zajištění studentských praxí,“ uvedl rektor Jaroslav Miller při slavnostním zahájení. Založení fakulty zdravotnických věd bylo podle něj z pohledu univerzity investicí do budoucnosti. „Česká společnost bude v blízké době čelit mnoha výzvám a jednou z nich je postupné stárnutí populace. Roste poptávka po oborech, jako jsou ošetřovatelství, fyzioterapie, rehabilitace. Osm let po svém vzniku je fakulta v procesu svého dynamického vývoje a vyvíjí se dál. Přeji jí, aby si udržela tempo svého rozvoje a zdárně se zhostila nelehkých úloh, které ji čekají,“ popřál rektor.

Pozvání k otevření a prohlídce rekonstruovaných prostor přijali také poslanci Parlamentu České republiky, představitelé města, zástupci zdravotnických zařízení v regionu i ministerstva školství a zdravotnictví. „Mladé fakulty přinášejí inovace, modernost a svěžest, a proto fandím i olomoucké fakultě zdravotnických věd. Věřím, že rekonstrukce nových přednáškových sálů a učeben i zázemí v blízkosti fakultní nemocnice pro ni bude přínosem,“ uvedla náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová, která studentům zdravotnických věd na sklonku minulého roku přednášela a ocenila úroveň jejich studijních schopností. „Jsem přesvědčena, že z této fakulty vycházejí a budou vycházet kvalifikovaní zdravotničtí pracovníci, kteří budou pro naše zdravotnictví přínosem,“ doplnila Lenka Teska Arnoštová.

Fakulta zdravotnických věd získala nové prostory pro provoz děkanátu, všech svých ústavů a jedenácti moderně vybavených učeben v přízemí a v prvním podlaží obou křídel Teoretických ústavů. Nové umístění v rekonstruovaných prostorách má i fakultní knihovna. Stěhování proběhlo na začátku roku a dovršilo snahu vedení fakulty o modernizaci a sjednocení jejích pracovišť do jednoho místa.

„Díky koncentraci výukových pracovišť získávají pedagogové a studenti časové úspory a současně je modernizována i výuka,“ zdůraznil děkan Jaroslav Vomáčka. Například učebna Ústavu fyzioterapie je vybavena komfortními terapeutickými lůžky, Ústav radiologických metod disponuje moderním informačním systémem PACS (Picture archiving and communication system) pro správu, archivaci a přenos velkoobjemových digitálních dat.

„Zároveň tak bylo umožněno přemístit fakultu do blízkosti provozů Fakultní nemocnice Olomouc i sesterské lékařské fakulty, které se podílejí na teoretické i praktické výuce našich studentů. Jedním z příkladů úzké spolupráce je právě odstartovaný projekt excelentního centra intenzivní péče a kardiopulmonální resuscitace,“ uvedl děkan.

Přestěhování fakulty z dosavadního působiště na třídě Svobody a z nevyhovujících objektů fakultní nemocnice umožnila rekonstrukce prvních dvou podlaží obou křídel Teoretických ústavů LF. Stavební práce probíhaly od července do října minulého roku a vyžádaly si náklady ve výši téměř 17 milionů korun.

Fakulta zdravotnických věd vznikla jako nejmladší fakulta Univerzity Palackého osamostatněním nelékařských oborů z lékařské fakulty 11. dubna 2008. Tvoří ji sedm samostatných ústavů a poskytuje vzdělání téměř sedmi stovkám studentů ve studijních programech Ošetřovatelství, Porodní asistence, Fyzioterapie, Radiologická asistence a Management a ekonomika ve zdravotnictví. „Drtivá většina z nich po absolvování studia nachází uplatnění v praxi,“ doplnil Jaroslav Vomáčka. V současné době je připraven k akreditaci magisterský studijní program Intenzivní péče v porodní asistenci a Zdravotnický záchranář. Výhledově hodlá fakulta nabídnout také bakalářské studijní obory Asistent ochrany veřejného zdraví, Ergoterapeut, anglický studijní program Fyzioterapie a rehabilitace a výuku předmětu Alternativní čínská medicína.

Vedle vzdělávání studentů pro potřeby reálné zdravotnické praxe se fakulta zaměřuje i na vědecko-výzkumnou činnost. Vydává vědecky zaměřené recenzované periodikum pro nelékařské zdravotnické profese s názvem Profese online a úspěšně rozvíjí projekt Centra vědy a výzkumu. „Svědčí o tom například úspěch v soutěži Agentury pro zdravotnický výzkum Ministerstva zdravotnictví, který vynesl grantovou podporu projektu Trajektorie kvality života seniorů v počáteční fázi demence,“ uvedl Jaroslav Vomáčka.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.