Fakulta zdravotnických věd si letos polepší o tři miliony korun

Nový předseda akademického senátu Lukáš Merz.
Foto: Martina Šaradínová
čtvrtek 21. března 2013, 16:25 - Text: Martina Šaradínová

Rozpočet pro letošní rok a volba nového předsedy byly hlavními body dnešního jednání akademického senátu fakulty zdravotnických věd. Fakulta bude hospodařit s rozpočtem ve výši zhruba 36,5 milionu korun, oproti loňsku si polepší. Do svého čela senátoři zvolili dosavadního místopředsedu Lukáše Merze.

Jednomyslné shody dosáhli senátoři při schvalování návrhu rozpočtu pro letošní rok, hlasovalo pro něj všech osm přítomných senátorů. „Rozpočet je koncipovaný jako vyrovnaný. Máme spíše skryté rezervy, než že bychom se museli obávat propadu do červených čísel. Ekonomickou situaci pro letošní rok vidím jako dobrou,“ uvedl děkan Jaroslav Vomáčka.

Výnosy jsou o tři miliony vyšší

Výnosy se meziročně zvýšily o tři miliony korun. Přestože počet studentů je asi o pět procent nižší než loni, díky navýšení normativu na studenta celkový příspěvek narostl. Normativy na studenty tak činí v kolonce výnosů nejvyšší částku, celkem se jedná zhruba o 34 milionů korun. Oproti loňskému roku se výrazně zvýšily příjmy z vědy a výzkumu. Zatímco loni činily jen pět tisíc korun, letos je to 237 tisíc korun. „Může se to v porovnání s jinými fakultami jevit jako nízké číslo, ale důležitý je trend. Pokud se nám navýšení podaří i v příštím roce, byl bych rád, aby se to projevilo i na mzdách konkrétních pracovníků,“ uvedl Vomáčka. 

Na straně nákladů tvoří nejvýznamnější položku mzdy a odvody, jde o částku převyšující 20 milionů korun. Fakulta odvede na činnost rektorátu a obslužných jednotek 5,1 milionu korun, což je o něco více než před rokem.

Senát má nové vedení

Novým předsedou akademického senátu byl ve druhém kole tajné volby zvolen Lukáš Merz z ústavu společenských a humanitních věd. Volby se musely konat proto, že dosavadní předsedkyně Zdeňka Mikšová byla jmenována proděkankou, a mandát senátorky jí tak zanikl.

Senátoři vybírali celkem ze tří kandidátů. Merz, který byl dosud místopředsedou akademického senátu, potřeboval ke zvolení pět hlasů. Ve druhém kole pro něj zvedlo ruku šest senátorů. Do druhého kola postoupila i Lenka Machálková z ústavu ošetřovatelství. Ta byla později zvolena na post místopředsedkyně akademického senátu.

Fakulta zdravotnických věd je nejmladší fakultou univerzity. Studuje na ní zhruba 700 posluchačů a má 100 zaměstnanců. 

 


Komentáře

Marie Juřenová
19-04-13 18:10
to by nám konečně mohli zařídit šatny v nemocnici :-) ať se nemusíme převlékat v místnosti 5x2 metry se 4mi židlemi a zamčenými skříňkami :-)

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.