Fakulta zdravotnických věd oslavila páté výročí

Petra Bastlová, editorka almanachu.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 11. dubna 2013, 14:44 - Text: Pavel Konečný

Vydáním almanachu a slavnostním setkáním ve Vlastivědném muzeu oslavila dnes fakulta zdravotnických věd páté výročí své existence.

„Je to skromné výročí z pohledu doby, po kterou existuje univerzita i v porovnání s lidským věkem. Nicméně věřím, že se naše fakulta bude emancipovat a že pevně zakotví ve svazku dalších fakult univerzity,“ řekl auditoriu děkan Jaroslav Vomáčka. Nechyběli v něm ani hosté ze zahraničí, včetně Georgeen Polyak a Sharon Ware z americké Benedictine University. Připomněl, že osamostatňování nelékařských oborů začalo asi před více než třinácti lety.

Prezidentka České asociace zdravotních sester a ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Dana Jurásková od řečnického pultu prohlásila, že není důležitá délka historie, ale to, čím je naplněna.

Úžasných pět let

„Páté výročí vyloženě vybízelo k vydání almanachu,“ objasnila jeho editorka Petra Bastlová. Údaje a podklady dávala dohromady pět měsíců. „Je určen stávajícím studentům, aby měli památku na svá studia, ale i pro pedagogy, aby měli po ruce ucelenou publikaci ze svých ústavů. A koneckonců i pro absolventy,“ uvedla Bastlová, která dala příspěvkům jednotnou formu a almanachu tvar.

„Bylo to úžasných pět let. V prvním ročníku jsme ani nevěděli, co máme čekat,“ řekla Barbora Frgalová, která letos završí studium. Dodala, že celých pět let se vyučující snažili studentům zlepšit podmínky studia. „Nově se vybavily tělocvičny, doplnily se pomůcky i pracovní materiály. My se jim to snažíme oplatit tím, že se snažíme co nejlépe učit,“ smála se studentka.

Studentská rozvernost se projevila i během představování studijních oborů. Někdo prokládal prezentaci vtipy či humornými obrázky, jiní použili verše.

Moderní bába porodní
To není jen obyčejná sestra zdravotní
Řadí se mezi důležitá povolání
Jež jsou denodenně k pohledání

Ve čtrnácti slokách takto opěvovala obor Porodní asistentka Marta Koukalová z druhého ročníku. „Složila jsem to během deseti minut asi hodinu před prezentací,“ přiznala Koukalová.

Výhled do budoucna

Děkan Vomáčka si do budoucna klade za cíl navýšit počet přijímaných studentů. „Především proto, že mají stoprocentní uplatnění nejen u nás, ale i v zahraničí,“ naznačil.

Fakultu považujeme díky spolupráci s kolegy ze Slovenska či USA za internacionální. „Mohli bychom časem otevřít studium i v anglickém jazyce,“ nastínil děkan. Podobně by rád akceleroval vědecký výzkum. „Fakulta vznikla spíš jako pedagogická a v této chvíli vzniká centrum vědy a výzkumu a já věřím, že se věda u nás uchytí. Začít musíme ale od toho, aby všichni znali metodiku a statistiku. Konkrétní témata a náměty už budou záležet na jednotlivých oborech,“ dodal Vomáčka.

Fakulta zdravotnických věd vznikla v roce 2008 osamostatněním zdravotnických nelékařských oborů od lékařské fakulty. Má asi sedm stovek studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.