Fakulta zdravotnických věd navázala spolupráci s partnerskou fakultou Prešovské univerzity

Ilustrační foto: Pavel Konečný
středa 28. října 2015, 08:18 - Text: Velena Mazochová

Fakulta zdravotnických věd rozšířila své zahraniční kontakty. Nejnovější spolupráci navázala s prešovskou Fakultou zdravotnických odborov. Smlouva vznikla z popudu rektorů obou univerzit, kteří před časem podepsali memorandum o spolupráci.

„Naše fakulta byla jedna z těch, které byly pro navázání kontaktů v memorandu obou škol vyjmenovány jako nejvhodnější,“ uvedl děkan olomoucké fakulty Jaroslav Vomáčka.

Oběma školám by memorandum mělo umožnit zejména výměnu zkušeností z výuky i výzkumu a podpořit přípravu akreditace nových studijních programů. Oboustranně přínosné studijní a pracovní pobyty studentů a pedagogů zajistí spolupráce v rámci programu Erasmus. Zástupci obou institucí se na tom shodli na začátku letošního semestru při setkání v Prešově.

S řadou odborníků, zejména v oborech porodní asistence nebo ošetřovatelství, už olomoucká fakulta spolupracovala v předchozích letech. Setkání tak potvrdilo dosavadní kontakty s konkrétními pracovníky. „Například garantku oboru Porodní asistence na prešovské univerzitě, profesorku Štefániu Andraščíkovou, se chystám představit jako novou členku Vědecké rady naší fakulty,“ doplnil děkan.

Inspirativní podněty očekává děkan také v souvislosti s rozvojem oboru Fyzioterapie a s přípravou akreditace nového studijního oboru Zdravotnický záchranář, kterou se olomoucká fakulta chystá předložit ministerstvu školství v únoru příštího roku. „Prešovská katedra urgentnej zdravotnickej starostlivosti vyučuje zdravotnické záchranáře už řadu let a jejích zkušeností rádi využijeme,“ řekl děkan.

Naopak olomoucká fakulta může být podle něj slovenským kolegům nápomocná například při koncipování oboru Radiologický technik, který odpovídá zaměření oboru Radiologický asistent zavedeného v Olomouci už několik let. „Naši kolegové v Prešově s oborem teprve letos začínají a je možné, že by jeho garantem mohl být právě některý z našich odborníků,“ vysvětlil Vomáčka.

Spolupráce by se měla týkat i výměnných pobytů technickohospodářských pracovníků, realizace společných konferencí i oblasti vědy a výzkumu. „V rámci Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání vyzveme naše pracoviště, aby hledala společná témata a realizovala je prostřednictvím konkrétních projektů,“ doplnil Vomáčka.

Setkání se zástupci Prešovské univerzity bylo další z mnoha zahraničních aktivit, které fakulta zdravotnických věd systematicky rozvíjí od začátku své existence. Přínosem je spolupráce s dalšími slovenskými vysokými školami, například s Trnavskou univerzitou nebo Jesseniovou lékařskou fakultou v Martině. Partnery jsou také některé polské nebo rakouské instituce a rozvíjí se i vztahy s americkými a britskými univerzitami v Lesley, Lancasteru nebo Staffordshiru. „Internacionalizace je na naší fakultě smysluplná a funguje,“ potvrdil děkan.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.