Fakulta zdravotnických věd má své první doktory

Koláž: Žurnál UP
pondělí 20. ledna 2014, 12:51 - Text: Velena Mazochová

První tři studenti fakulty zdravotnických věd obhájili v průběhu minulého týdne své dizertační práce. Stali se tak historicky prvními absolventy doktorského studijního programu Ošetřovatelství.

Své dizertační práce obhájili Jan Chrastina, Helena Kisvetrová a Lenka Mazalová. „Oceňuji jejich vědeckou úroveň a přínos pro rozvoj oboru Ošetřovatelství,“ uvedla první česká profesorka v oboru a členka komise pro obhajoby Valérie Tóthová, která zároveň vede Zdravotně sociální fakultu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.

Historicky prvních obhajob se účastnil jako člen zkušebních komisí také děkan Jaroslav Vomáčka a proděkani Milan Kamínek a Zdeňka Mikšová. „Všichni tři čerství doktorandi prokázali schopnost a připravenost k samostatné činnosti v oblasti vědy a výzkumu. Kolegyně Kisvetrová a Mazalová zůstávají na fakultě a budou výraznou posilou pro rozvoj vědy ošetřovatelství,“ zdůraznila Mikšová.

Doktorský studijní program zaměřený na vědní ošetřovatelství se orientuje na metodologii, vědecké bádání a samostatnou tvůrčí činnost v oboru. Zahrnuje rovněž aplikaci ošetřovatelského diagnostického přístupu, verifikaci a validizaci klasifikačních systémů i filozofické, etické a právní aspekty efektivní ošetřovatelské praxe. Zároveň klade důraz na osvojení předpokladů k vědecké a publikační činnosti na národní i mezinárodní úrovni.

Fakulta zdravotnických věd získala akreditaci svého zatím jediného doktorského studijního programu v roce 2008, o čtyři roky později byla prodloužena. V současné době je do něj zapojeno celkem 21 studentů prvního, druhého a třetího ročníku.

Doktorské studium se standardní délkou tří let probíhá podle individuálního studijního plánu pod vedením školitele a je ukončeno státní doktorskou zkouškou a obhajobou dizertační práce.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.