Fakulta zdravotnických věd má první držitele Cen děkana

První tři držitelé Ceny děkana fakulty zdravotnických věd (zleva) Milan Kamínek, Yukari Yamadová a David Školoudík.
Fotogalerie: Velena Mazochová
pondělí 13. dubna 2015, 15:17 - Text: Velena Mazochová

Historicky první Ceny děkana fakulty zdravotnických věd obdrželi dnes Yukari Yamadová, Milan Kamínek a David Školoudík. Ocenění jim slavnostně předal děkan Jaroslav Vomáčka.

Cenu děkana za získání vědecko-pedagogického titulu profesor obdržel David Školoudík, který působí na Neurologické klinice lékařské fakulty a Ústavu ošetřovatelství fakulty zdravotnických věd. Odborná asistentka Ústavu ošetřovatelství Yukari Yamadová a profesor Ústavu radiologických metod a proděkan pro vědu a výzkum Milan Kamínek získali ocenění za významnou publikační činnost.

„Obě ceny jsou smysluplné v tom, že podporují vědecké aktivity na fakultě,“ zdůraznil při slavnostním předávání diplomů děkan Vomáčka.

David Školoudík se zaměřuje na cerebrovaskulární onemocnění a neurosonologii – diagnostiku cévních onemocnění mozku. V Česku patří k průkopníkům transkraniální duplexní sonografie v diagnostice mozkové ischemie. V roce 2001 zavedl jako druhý na světě metodu ultrazvukové rekanalizace intrakraniálních mozkových tepen. Profesorem byl jmenován loni v září.

Ocenění za excelentní publikační výstup získala Yukari Yamadová za publikaci Prevalence and Correlates of Hearing and Visual Impairments in European Nursing Homes: Result from the Shelter Study, která byla v loňském roce publikována v Journal of the American Medical Directors Association. Jde o časopis s impakt faktorem 4,781. Je tedy pátý mezi dalšími 79 časopisy v oboru.

Autorka se zaměřila na problematiku souběžného zhoršování zraku a sluchu u klientů domů s ošetřovatelskou péčí a na jejich korelaci s jinými klinickými problémy, jako jsou úrazy, poruchy chování nebo podvýživa. Její závěry jsou příspěvkem k lepšímu pochopení multidimenzionálních geriatrických problémů.

„Jde o jednu z několika studií, které využívají databáze Shelter pokrývající více než čtyři tisíce domů s pečovatelskou službou v osmi zemích Evropy,“ upřesnila Yamadová.

Oceněná práce Milana Kamínka se týkala diagnostiky infekčních komplikací endoprotéz se zaměřením na vybrané technologie zobrazování a prokazování. „Potřebujeme sledovat migraci leukocytů do místa infekce a toto ložisko porovnat vůči nějaké referenční oblasti,“ vysvětlil Kamínek. Jeho práce názvem 99mTc-HMPAO-labelled leucocytes in musculoskeletal infections: The choice of reference tissue for semiquantitative analysis byla zveřejněna v European Journal of Nuclear Medicine and Molecular Imaging s impakt faktorem 5,217.

Cenou děkana za zvyšování kvalifikace jsou odměňováni pracovníci, kteří úspěšně dokončili habilitační řízení a nepřekročili přitom věkovou hranici 40 let. Je určena také profesorům, kteří byli jmenováni před dosažením věku 50 let. Ocenění je spojeno s finanční odměnou až do dvaceti nebo čtyřiceti tisíc korun v závislosti na výši pracovního úvazku.

K hodnotícím kritériím pro udělení Ceny děkana za významnou publikační činnost patří hlavní nebo první spoluautorství a zveřejnění práce v časopise s impakt faktorem. Periodikum zároveň musí spadat do prvního kvartilu titulů dané kategorie podle databáze WoS. Udělení ceny je doprovázeno částkou deset tisíc korun.

Fakulta vyhlásila děkanské ceny poprvé v tomto roce ve snaze zvýšit prestiž vědecké práce akademických pracovníků a motivovat je ke zvyšování kvalifikace.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.