Fakulta zdravotnických věd má nového proděkana. Ombudsmana odmítá

Proděkan Jan Galuszka v kardiologické vyšetřovně.
Foto: Pavel Konečný
pátek 3. května 2013, 15:10 - Text: Velena Mazochová

Akademický senát fakulty zdravotnických věd včera schválil návrh na jmenování Jana Galuszky proděkanem pro vnější a vnitřní záležitosti. Nesouhlasné stanovisko naopak zaznělo ke zřízení instituce studentského ombudsmana na olomoucké univerzitě.

Návrh na nového proděkana, který předložil děkan Jaroslav Vomáčka, přijali senátoři všemi hlasy. „Své funkce se doktor Galuszka ujme vzápětí po jmenování děkanem,“ informoval předseda senátu Lukáš Merz.

Aktualizace a rozšíření zahraničních kontaktů

Kardiolog Jan Galuszka působí jako odborný asistent ústavu ošetřovatelství fakulty zdravotnických věd a I. interní kliniky lékařské fakulty. V příštích čtyřech letech hodlá navázat na práci předchozí proděkanky Petry Bastlové a uplatnit své dosavadní zkušenosti v oblasti zahraniční spolupráce.

„Nyní nás čeká aktualizace dosavadních smluv se zahraničními partnery fakulty a navázání kontaktů v dalších strategických destinacích. Jsou před námi také projekty a výzvy celouniverzitního a celoevropského dosahu,“ nastínil své první kroky ve funkci Galuszka. Jak zdůraznil, rámec zahraniční spolupráce vytvářejí konkrétní pracoviště, s nimiž chce navázat intenzivní kontakty.

Ombudsman je nadbytečný

K ustavení funkce veřejného ochránce práv studentů mají senátoři dvě zásadní námitky. Podle jejich mínění mají studenti k dispozici dostatek již existujících institucí a procesů, jejichž prostřednictvím se mohou svých práv domoci. „O tom, že se mají ke komu dovolat, možná jen nejsou dobře informováni,“ dodal Merz. Senátu vadí také příliš široce pojaté pravomoci, které návrh na ombudsmana předpokládá, zvláště v porovnání s minimálně vymezenou odpovědností.

Svým nesouhlasem k ustavení studentského ombudsmana se senátoři fakulty zdravotnických věd připojili ke svým kolegům z přírodovědecké, pedagogické a cyrilometodějské teologické fakulty.

Na konci května se akademický senát fakulty zdravotnických věd sejde znovu, aby projednal změny organizační struktury a s nimi související zřízení Centra vědy a výzkumu.

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.