Dobrovolnice sbíraly zkušenosti v londýnském centru pro respitní péči

Popiska: Hana Kolářová, Michaela Kadlecová a Jana Bermellová (zleva) na dobrovolnické praxi.
Fotogalerie: archiv studentek FZV
neděle 23. listopadu 2014, 09:54 - Text: Velena Mazochová

Prohloubit si dovednosti pro práci s handicapovanými lidmi, zlepšit si komunikaci v angličtině a získat osobní zkušenost – takové byly motivy Michaely Kadlecové, Jany Bermellové a Hany Kolářové k odjezdu do Velké Británie. V londýnském Vitalise centre strávily studentky fakulty zdravotnických věd dva týdny dobrovolnické praxe.

Dům s respitní péčí v Chigwellu na okraji Londýna si budoucí všeobecné sestry vybraly jako zařízení umožňující nepřetržitou péči o tělesně a mentálně postižené klienty, kteří v něm tráví svou „dovolenou“. Dopřávají tím odpočinek zároveň svým pečovatelům. „Handicapovaní zde mohou pobýt i několik týdnů. Rodina, která se o ně stará, má na tu dobu volno a může si na určitou dobu oddechnout,“ vysvětila Jana Bermellová.

12 hodin denně

Olomoucké studentky se na dva týdny připojily k vyškolenému personálu centra jako dobrovolnice v rolích osobních asistentů. Klientům pomáhaly s aktivitami v jejich volném čase. „Doprovázely jsme je například na výlety, dělaly společníky při hrách, tanci nebo při individuálních a společných programech. Nebyla to až tak moc ošetřovatelská, ale spíše sociální práce,“ popsala Bermellová.

Čas strávený s klienty se obvykle pohyboval kolem dvanácti hodin denně. „Byl to zápřah, ale nebyla to fyzicky náročná práce. Musely jsme se ale klientům věnovat s co největším soustředěním a být zkrátka k dispozici. Nejraději ze všeho si povídali, takže člověk neměl to srdce říct: teď nepracuji,“ doplnila Kadlecová.

Klidně znovu

Všechny tři se shodují na obrovském přínosu pro svou budoucí praxi i pohled na vlastní život a osobní problémy. „Když vidíte ty jejich a jak přitom dokážou brát život s nadhledem a mít z něj radost – to úžasně nabíjí,“ přiblížila Kolářová.

I proto nepovažují olomoucké studentky svůj dobrovolnický pobyt ve Vitalise centre za poslední. Čekají je ale státnice a dokončení bakalářských prací. „Pokud úspěšně dokončíme bakalářské studium, vyjely bychom určitě rády znovu, “ ujišťuje Kolářová i za své kolegyně. Příští pobyt by si zároveň nejraději prodloužily na měsíc. „Je to návykové,“ dodala s úsměvem Kadlecová.

Dobrovolnickou praxi ve Vitalise centre doporučují především studentům ošetřovatelských a pedagogických oborů, ale i zájemcům ze všech ostatních fakult. Podrobné informace o podmínkách dobrovolnictví v londýnském centru najdou na jeho webových stránkách.

Dobrovolnická stáž byla součástí projektu Zvyk v předmětu Praxe v institucích pro osoby se zdravotním postižením, jehož garantkou je Helena Kisvetrová z Ústavu ošetřovatelství.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.