Devětadvacet nových diplomů

Zastupující děkanka Věra Vránová s pedelem.
Foto: Pavel Konečný
pátek 7. prosince 2012, 12:08 - Text: Pavel Konečný

Po dnešním poledni je na světě o 14 bakalářů a 15 magistrů více. Odpromovali čerství absolventi fakulty zdravotnických věd.

„Jde o studenty, kteří udělali státní závěrečné zkoušky až na podzim a nemohli tak promovat v červenci,“ uvedla vedoucí studijního oddělení Alena Cholinská. Studenti si podle ní z nějakého důvodu sami přejí odložit termín státnic. „Třeba mají obavu, že jejich příprava nebyla dokonalá, a bojí se, že by to nemuseli zvládnout. Nebo to skutečně napoprvé nezvládnou,“ řekla Cholinská. Nejčastějším důvodem byl ale odklad obhajoby diplomové práce.

Odložené diplomky

„Nestihnul jsem to. Státnice jsem měl až v září,“ potvrdil absolvent fyzioterapie Roman Hányš. Stejný problém měla i Kamila Polehlová. „Odevzdala jsem ji až později. Vybrala jsem si poměrně těžké a abstraktní téma Představa pohybu a její vliv na svalovou aktivitu. Nejtěžší bylo samotné měření,“ popsala. Na vlastní promoci si odskočila z práce, protože závěry diplomky už uplatňuje v praxi, v přerovské nemocnici.

Pozdější termín státnic i promocí je podle studijního oddělení fakulty častější u navazujícího studia. Týká se asi poloviny všech magistrů. „U bakalářů jde spíše o výjimku,“ doplnila Cholinská.

Promoce nemusí být konec studia

Jako první za zvuků fanfár vešel do auly Martin Zbojan ze Žiliny. Na chvíli se zastavil, pak ale důstojným krokem pokračoval, aby spolužáky dovedl na určené místo. „Na společné chvíle ve škole budu vzpomínat,“ svěřil se. Za příjemné považoval i to, že ve škole měl většinou samé spolužačky. „Kluci mi nechyběli, byli tam čtyři,“ usmál se absolvent oboru Management zdravotnictví.

Mít to za sebou byl zvláštní pocit i pro bakaláře Aleše Houserka. „Promoce už je jen třešnička na dortu, důležitější to bylo udělat. Obřad byl takový, jaký jsem čekal. Jsem rád, že tady byli mojí příbuzní. Bylo to poprvé a bylo to hezký,“ řekl Houserek. Připustil, že to nemuselo být naposledy. „Asi si dám přihlášku na navazující studium.“

Fakulta zdravotnických věd je nejmladší z osmi fakult Univerzity Palackého. Vznikla v roce 2008 vyčleněním nelékařských oborů z lékařské fakulty. V současné době na ní studuje asi sedm stovek posluchačů. Hlavně posluchaček, kterých je devadesát procent. Muži zde studují nejčastěji fyzioterapii, management nebo radiologii.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.