David Školoudík obdržel dvě Ceny děkana fakulty zdravotnických věd

Děkan Jaroslav Vomáčka předal ocenění Davidu Školoudíkovi před zasedáním vědecké rady fakulty.
Foto: Velena Mazochová
středa 13. dubna 2016, 07:15 - Text: Velena Mazochová

Podruhé ve své dosavadní historii ocenila fakulta zdravotnických věd autory významných publikací. Hned dvojnásobnou Cenu děkana za rok 2015 získal neurolog David Školoudík, vědecký pracovník Ústavu ošetřovatelství a proděkan pro doktorská studia, studijní programy v cizích jazycích a projektovou činnost.

Dvojí ocenění vynesly letošnímu laureátovi studie dokumentující výstupy dvou výzkumných projektů. Randomizovaná studie k problematice léčby cévní mozkové příhody byla zaměřená na porovnání předností dvou různých terapeutických metod, druhá práce se věnovala vlivu vybraného enzymu na vznik srdečního infarktu a mozkové příhody. „Jednalo se o pacienty s cévní mozkovou příhodou, u kterých jsme zjistili, že mají zvýšený troponin T, což je marker pro srdeční poškození. Potvrdili jsme, že v případě, kdy mají pacienti s cévní mozkovou příhodu tento enzym zvýšený, je u nich zároveň velmi pravděpodobné riziko srdečního infarktu,“ vysvětlil David Školoudík.

Obě oceněné práce byly zveřejněny v impaktovaných časopisech, které spadají do prvního kvartilu podle oborové databáze Web of Science. Splnily tak jednu z hlavních podmínek pro udělení Ceny děkana. „Oceňováni jsou pouze autoři, jejichž práce jsou publikovány v časopisech, které patří mezi prvních dvacet pět procent nejvýše hodnocených. Publikace profesora Školoudíka byly zveřejněny v časopisech British Journal of Sergery a International Journal of Cardiology s impakt faktorem 5,542 a 4,36,“ doplnil děkan Jaroslav Vomáčka.

Ceny děkana za významnou publikační činnost udělila fakulta poprvé v loňském roce. Prvními držiteli se stali odborná asistentka Ústavu ošetřovatelství Yukari Yamadová a profesor Ústavu radiologických metod a proděkan pro vědu a výzkum Milan Kamínek. Smyslem ocenění, spojeného s odměnou deset tisíc korun, je snaha podpořit prestiž vědecké práce a růst excelentních publikací autorů fakulty zdravotnických věd.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.