Centrum vědy a výzkumu fakulty zdravotnických věd navázalo intenzivní zahraniční spolupráci

Vedoucí Centra vědy a výzkumu fakulty zdravotnických věd Miloslav Klugar.
Foto: Velena Mazochová
pondělí 27. dubna 2015, 08:29 - Text: Velena Mazochová

Tvorba systematických review a rozvoj přístupu Evidence-Based Healthcare patří k hlavním směrům činnosti Centra vědy a výzkumu fakulty zdravotnických věd. Na podporu sekundárního výzkumu v oblasti nelékařských zdravotnických věd v Česku se hodlá zaměřit i nadále společně s excelentními zahraničními partnery.

Vznik Centra vědy a výzkumu schválil akademický senát fakulty před dvěma roky jako účelové zařízení fakulty na posílení jejího vědeckovýzkumného potenciálu. Zároveň bylo jednou z klíčových aktivit končícího projektu Věda a výzkum na fakultě zdravotnických věd zacíleného na podporu lidských zdrojů ve vědě a výzkumu, který pro fakultu získala předchozí děkanka Jana Marečková. Pracovníci centra se v uplynulém období soustředili především na budování vědeckých kapacit, tvorbu a metodologii systematických review a na aplikaci přístupu Evidence-Based v nelékařských zdravotnických oborech.

Přístup založený na důkazech

„Evidence-Based představuje přístup založený na vědeckých důkazech, který se snaží využívat nejnovějších poznatků vědy a výzkumu a přenášet je do praxe medicínských nebo nelékařských zdravotnických oborů,“ vysvětlil vedoucí Centra vědy a výzkumu Miloslav Klugar. Jde podle něj o účinné nástroje využitelné ve dvou základních směrech. „Pro klinickou praxi představuje nástroj, který vede zdravotnické profesionály od tvorby klinické otázky k možnosti systematicky vyhledávat dostupné vědecké důkazy, kriticky je zhodnotit a implementovat do praxe,“ objasnil Klugar.

Druhý směr zahrnuje tvorbu systematických review. „Například za situace, kdy není jasné, které léčivo, intervence, nebo postup je vhodné použít pro konkrétní zdravotnický problém, sbíráme ze všech relevantních databází primární studie. Kriticky je zhodnotíme a z těch kvalitních extrahujeme data. Pomocí meta-analýzy či meta-syntézy z nich vytváříme nové poznatky, které jsou součástí systematických review. Z nich vyplyne doporučení pro klinickou praxi, pro pacienty či klienty i pro další výzkum,“ vysvětlil Klugar.

Díky tříletému projektu měli pracovníci centra možnost studovat různé přístupy, které rozvíjejí zahraniční excelentní pracoviště v Austrálii a v Evropě, například Centre for Evidence-Based Medicine na Univerzitě v Oxfordu. Intenzivní spolupráci navázali zejména s Centre for Evidence-Based Health Care na nottinghamské univerzitě a s Joanna Briggs Institute a School for Translational Health Sciences na univerzitě v australské Adelaide. „Jejich výsledky a zkušenosti přenášíme do výuky i vědeckovýzkumné činnosti fakulty zdravotnických věd. Uspořádali jsme několik workshopů, na nichž se pracovníci seznámili s tím, jak mohou nástroje evidence-based využít,“ doplnil Klugar.

Projekt Twinning

Množství zahraničních kontaktů otevřelo zároveň slibné partnerství zejména s University of Nottingham a belgickou University of Leuven. Úzkou spolupráci navázalo olomoucké pracoviště s jejich centry Evidence-Based, s nimiž v současné době intenzivně dokončují přípravu projektu Twinning jako součást výzvy Horizont 2020. Deadline je 6. května.

„Twinning obsahuje několik „pracovních balíčků“, jejichž prostřednictvím by měl navázat na předchozí projekt a přispět k tomu, aby se Centrum vědy a výzkumu posunulo dál a bylo schopno produkovat vlastní systematická review,“ nastínil  Klugar. Při koncipování se podle něj podařilo splnit jeden ze základních předpokladů výzvy – získat excelentního partnera, kterým je právě nottinghamské pracoviště.

Centrum se hodlá zapojit do evropských projektů Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání 2014–2020, jejichž vypsání se očekává na podzim. V kritickém mezidobí může centrum počítat s fakultní záštitou. „Vedení fakulty slíbilo poskytnout podporu na překlenovací období tak, aby jeho činnost mohla pokračovat,“ parafrázoval slova děkana Klugar.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.