Budoucí zdravotníci nabídli možnosti pro vzdělávání pacientů

Petra Felbabová (vlevo) a Nela Borovičková během prezentace.
Foto: Martina Šaradínová
středa 18. prosince 2013, 15:21 - Text: Martina Šaradínová

Edukační práce, videa i postery obhajovali dnes studenti fakulty zdravotnických věd na konferenci nazvané Edukace pro zdraví. Výsledky několikaměsíční práce jim pomohou nejen při studiu, ale mnohé edukační materiály se dostanou přímo k pacientům v nemocnicích či různých zdravotnických a sociálních zařízeních.

„Úroveň konference i vytvářených edukačních materiálů rok od roku roste. Vzniklé práce jsou významným prvkem ve kvalitě vzdělávání a zvyšují i kompetence studentů,“ uvedla proděkanka Zdeňka Mikšová.

Jednou z důležitých podmínek je to, aby materiály byly využitelné v praxi. Vedoucí odboru nelékařské péče olomouckého fakultní nemocnice Světluše Fišarová potvrdila, že se to v řadě případů daří. „Za poslední dva roky v tomto směru nastal výrazný pokrok. I mnohé prezentace, které jsem dnes na konferenci viděla, u nás v nemocnici rádi využijeme. Pro nás je to i ulehčení, protože edukační materiály nemusí zpracovávat naše zdravotní sestry. Navíc, když naši zaměstnanci vidí ze strany studentů takové výstupy, vzájemná spolupráce je hned lepší,“ uvedla Fišarová.

Konference se letos konala čtvrtým rokem a byla rozdělena do dvou sekcí – všeobecná sestra a fyzioterapie. Úkolem studentů bylo představit a obhájit práci, kterou připravili v rámci předmětu edukace. „Témata si studenti vybírají dle svého zájmu. Podobu edukačního materiálu pak přizpůsobují svým možnostem a schopnostem,“ doplnila Mikšová.

Praxe na novorozeneckém oddělení motivovala například studentky Nelu Borovičkovou a Petru Felbabovou k vytvoření edukačního videa a posteru na téma Screening sluchu u novorozenců. „Chtěly jsme snížit obavu a nervozitu matek před vyšetřením jejich miminek. Z našich materiálů mohou již předem zjistit, že vyšetření je neinvazivní a zcela bezbolestné,“ uvedla Felbabová. Vytvořené materiály poslouží k informování maminek novorozenců v olomoucké nemocnici, studentky se ale nebrání poskytnout je i do dalších nemocnic.

Konference se zúčastnili nejen studenti a akademičtí pracovníci, ale také zdravotní sestry z praxe.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.