Budoucí sestry zažily v Estonsku intenzivní týden

Studentky fakulty zdravotnických věd před radnicí v Tartu Katarína Arpášová, Vendula Micáková, Kristýna Řepová a Martina Vančová (zleva).
Fotogalerie: studentky FZV
neděle 3. května 2015, 11:31 - Text: Velena Mazochová

Nové poznatky o vzdělávání všeobecných sester v Evropě, výměna zkušeností a prohloubení odborné angličtiny byly hlavním přínosem týdenního studijního pobytu, který v dubnu absolvovala čtveřice posluchaček fakulty zdravotnických věd v estonském Tartu. Spolu se studenty z třinácti evropských zemí se zúčastnily Intenzivního týdne programu European Network in Nursing Higher Education (ENNE).

„ENNE se snaží zlepšit kvalitu studijních oborů všeobecných sester v Evropě prostřednictvím výměny studijních znalostí a zkušeností evropských studentů. Má ukázat odlišnosti a podobnosti jejich studia i konkrétního zdravotnického systému a jeho následný vliv na kompetence sestry,“ vysvětila studentka druhého ročníku oboru Všeobecná sestra Kristýna Řepová. Spolu s ní se do Estonska vydaly také Martina Vančová, Katarína Arpášová a Vendula Micáková v pedagogickém doprovodu odborné asistentky Ústavu ošetřovatelství Jany Konečné.

„Byly jsme rozděleny do sedmi pracovních skupin, v nichž jsme řešily zadané úkoly. Výsledky jsme pak graficky zpracovaly a následně je prezentovaly před všemi účastníky,“ přiblížila Micáková. K zadaným tématům patřily například zpracování ošetřovatelského plánu ke konkrétní kazuistice nebo formulace kompetencí ideální evropské sestry bakalářky. Studenti zároveň prezentovali své mateřské země, jejich kulturu i své osobní profesní zaměření.

Intenzivní týden nabídl studentkám zároveň prohlídku zábavného centra vědy nebo návštěvu jednotky intenzivní péče v místní nemocnici. „Přinejmenším nás překvapila informace, že na některých odděleních sestry v Estonsku pracují ve čtyřiadvacetihodinových směnách,“ doplnila Micáková.

Svůj pobyt v Estonsku hodnotí studentky jako obrovský přínos. „Dozvěděly jsme se, jakým způsobem se vzdělávají sestry v různých zemích Evropy, zdokonalily se v anglické konverzaci na odborné úrovni, zakusily život na severu Evropy a získaly nové přátele,“ shrnula Řepová.

Na intenzivní studijní týden programu ENNE do estonského Tartu zamířilo v dubnu přes osmdesát studentů a pedagogů z Česka, Belgie, Nizozemska, Německa, Rakouska, Maďarska, Švédska, Finska, Estonska, Chorvatska, Velké Británie, Španělska a Švýcarska. Akce se koná každoročně od roku 1998, odkdy se v pořadatelství jednotlivé členské země střídají.

European Network of Nursing in Higher Education je dobrovolné sdružení institucí, které vzdělávají budoucí sestry v oboru ošetřovatelství na bakalářské úrovni. Česko zastupuje v ENNE olomoucká fakulta zdravotnických věd, která uspořádala intenzivní týdenní program naposledy v loňském roce. Tehdy se do hanácké metropole sjelo přes sedmdesát účastníků ze sedmi evropských zemí.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.