Belgičtí hosté potvrdili rozvíjející se mezinárodní spolupráci fakulty zdravotnických věd

Studentky z Hogeschool PXL seznámily olomoucké kolegy s praxi porodnické péče v Belgii.
Fotogalerie: Velena Mazochová
sobota 28. května 2016, 07:54 - Text: Velena Mazochová

Na pozvání Ústavu porodní asistence fakulty zdravotnických věd přijela do Olomouce skupina dvaceti studentek a akademických pracovnic z Hogeschool PXL v belgickém Hasseltu. Návštěva navázala na rozvíjející se spolupráci zejména v oblasti výměnných studentských a učitelských pobytů.

Olomoucké pracoviště připravilo pro hosty z partnerské instituce čtyřdenní program v rámci celouniverzitního projektu Podpora spolupráce v oblasti internacionalizace. Budoucí belgické porodní asistentky měly možnost vyslechnout například přednášku k problematice Evidence Based Healthcare, seznámit se s náplní a strukturou Ústavu porodní asistence, získat informace o realizovaných studijních programech a v doprovodu lékařů a mentorů navštívit Porodnicko-gynekologickou kliniku lékařské fakulty. Prostor byl věnován také diskusi a výměně zkušeností.

 „Každý rok jezdíme do některé z evropských zemí, abychom se seznámili s daným systémem porodnictví a informovali se o tom, jakou roli v něm porodní asistentky zaujímají,“ uvedla Lies Willemsová, vyučující na Hogeschool PXL. „Jedním z cílů našeho studijního programu porodní asistence je poskytnout studentům možnost získat mezinárodní zkušenosti a navázat konkrétní kontakty,“ doplnila ji její kolegyně Nadia Segersová.

Návštěva belgických studentů a pedagogů navázala na loňský pobyt členů olomouckého pracoviště v Hasseltu a z „erasmovského“ pobytu se z Belgie nedávno vrátila také Markéta Poštulková, která v Olomouci dokončuje bakalářské studium oboru Porodní asistence. V Hasseltu strávila tři měsíce. „Stáž mi umožnila pracovat na porodním sále, v tamním centru asistované reprodukce a nakonec i na oddělení intenzivní péče o novorozence. Rozhodně to byl výrazný přínos, zvlášť pokud jde o možnost vyzkoušet si některé praktické výkony nebo komunikaci v angličtině,“ uvedla Markéta Poštulková.

Zahraniční spolupráce pracovišť fakulty zdravotnických věd se promítla i do náplně Doškolovacího dne pro lékaře a porodní asistentky, který spolupořádal Ústav porodní asistence v polovině května v rámci stejného celouniverzitního projektu. Vedle odborníků z českých a moravských klinik a ústavů mohlo téměř 140 účastníků vyslechnout přednášku předního německého experta na endometriózu Uwe Ulricha z Martin Luther Krankenhaus v Berlíně.

Projekt internacionalizace umožní ústavu pozvat ještě v tomto roce odborníky i z dalších evropských zemí. Podle přednosty Martina Procházky probíhá v současné době výběr pracovišť, se kterými by bylo možné navázat spolupráci v podobě výměnných pobytů pro akademické pracovníky a studenty. „Zahraniční spolupráce s institucemi i jednotlivci je pro ně velkým přínosem. Ve výměnných pobytech a v přednáškách zahraničních expertů spatřuji možnost rozvíjet jazykové dovednosti, porovnávat kompetence porodních asistentek a seznámit se s chodem porodnicko-gynekologických klinik v zahraničí. Naši akademičtí pracovníci mohou studentům na základě vlastních zkušeností se zahraničními institucemi doporučit tato pracoviště pro výměnné pobyty, což se osvědčilo i u Hogeschool PXL v Hasseltu,“ uvedl přednosta.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.