265 slibů

Slibuji. Prváci fakulty zdravotnických věd byli přijati do akademické obce.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 9. září 2014, 11:51 - Text: Pavel Konečný

Zahájení nového akademického roku přiblížila slavnostní imatrikulace fakulty zdravotnických věd. Do prvních ročníků na ni nastoupí 265 posluchačů v bakalářském, magisterském i doktorském studiu.

Děkan Jaroslav Vomáčka novým posluchačům připomněl, že si zvolili studium a následně i povolání, které je zároveň posláním. Vyzdvihnul ale i rating univerzity.

„Strávíte několik studentských let ve městě s úžasným univerzitním prostředím. Věřím, že univerzitě budete během studia dělat čest, že na ni budete hrdi a že se po několika letech zde setkáme při předávání diplomů,“ řekl čerstvým prvákům těsně před slibem děkan. Pak každého z nich osobně stiskem ruky přijal do akademické obce.

Slavnostní slib za studenty přednesla Anežka Zdráhalová. Obsahoval i formulku, že vysokoškolské studium nepovažují posluchači pouze za výlučně osobní záležitost a že budou sloužit humanitním ideálům. Poté přišel na řadu předepsaný dotyk žezla dvěma prsty pravé ruky.

Mezi nováčky jsou i dva Olomoučané, kteří nedokázali z rodného města odejít. „Univerzita Palackého mě vždycky lákala, ale rozhodoval obor porodní asistentky,“ prohlásila Tereza Klimešová. Budoucí radiologický asistent Jiří Srovnal se pro studium na fakultě zdravotnických věd rozhodl jednoznačně. „Mám ve zdravotnictví celou rodinu, lákalo mě to. Navíc maminka je radiologická sestra,“ vysvětlil.

Největší zájem byl tradičně o studium fyzioterapie, ale největší počet studentů je na oboru Všeobecná sestra, potvrdila vedoucí studijního oddělení Alena Cholinská Nejmladší z osmi fakult zůstává podle ní i fakultou nejmenší. Má kolem sedmi stovek studentů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.