SVOČ byla na medicíně opět rekordní

Renáta Jarošková při prezentaci své SVOČ.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 12. května 2015, 20:20 - Text: Pavel Konečný

Rekordní počet 161 studentů se letos zapojil do Studentské vědecké odborné činnosti (SVOČ). Medici vypracovali 127 odborných prací. Odborná a studentská porota je ocenily v šesti sekcích, poprvé i v sekci General Medicine pro zahraniční studenty.

Celé dopoledne zabraly dnes tříminutové prezentace. „Přišly jsme se podívat, protože příští rok bychom svočku také chtěly dělat. Dá se tím vlastně začít praxi o něco dříve,“ řekla Romana Kvasničková ze třetího ročníku i za svou spolužačku.

Na svočce se dá také vyzkoušet, jestli je zvolený obor zrovna ten pravý. To potvrdila i Lenka Janoušková. „Už jsem měla svočku na klinické biochemii, což mě hodně bavilo, ale teď jsem chtěla vyzkoušet klinický obor, tak jsem si vybrala onkologii,“ uvedla.

Třetí a druhé místo

I Renáta Jarošková z pátého ročníku si vybrala svočku na onkologii, protože by se tomuto oboru ráda věnovala. „Vybírala jsem si podle vypsaných témat. Bylo to příjemné, protože jsme si docela sedly se školitelkou doktorkou Študentovou,“ popsala Jarošková, která se zabývala hodnocením výsledků léčby při cílené léčbě karcinomu. Původní myšlenkou bylo prokázání erytropoetinu, hormonu stimulujícího tvorbu červených krvinek v kostní dřeni. Což se neprokázalo. „Tak mi nabídli mi, že bych mohla pokračovat v celé krevní řadě,“ vysvětlila Jarošková. Jak ji ocení porota, si netroufla odhadnout. Nakonec za práci získala třetí místo u odborné a druhé u studentské poroty.

Nejvíce prací bylo přihlášeno v sekci interních oborů. A podle proděkanky Elišky Sovové bylo hodnocení obtížné i pro porotu, složenou letos často z mladých kolegů. „Ve všech kategoriích jsme se přitom aspoň v polovině hodnocení shodli se studentkou porotou,“ zdůraznila, protože taková míra shody dříve nebyla běžná.

Více přihlášených? Proč ne

„Je určitě dobře, že je stále více přihlášených. V případě ještě vyššího počtu by se jen přizpůsobila organizace,“ prohlásil děkan Milan Kolář. Každý aktivní účastník SVOČ prezentující svou práci může nyní počítat se čtyřtisícovým stipendiem. Vítězové k tomu obdrží odměnu sedm, pět, nebo tři tisíce korun podle umístění.

„Na studentech je přitom vidět, že z toho mají radost, že nedělají svočku jen pro kredity a stipendium, chtějí se i něco dozvědět,“ uvedl Kolář. Tvrdí, že některé práce by se daly prezentovat i na celostátních kongresech, ty nejlepší dokonce na evropských konferencích. „Některé práce obsahovaly i molekulárně biologickou metodiku, jiné zahrnovaly prioritní popisy v Česku,“ vyjmenoval děkan.

Slavnostní vyhlášení

Vyhodnocení se konalo tradičně v bouřlivé atmosféře jídelny fakultní nemocnice. Oznámená jména vítězů často provázel potlesk a pokřiky gratulací. Jen v případě Jana Bardoně medici skandovali on-tady-není.

Skutečně překvapené byly ze svého prvního místa Zuzana Hosnedlová a Anežka Fellerová. „Opravdu jsme to nečekaly,“ potvrdila Hosnedlová. Celý rok studentky sbíraly data souboru pacientů s karcinomem štítné žlázy na klinice nukleární medicíny.

Před závěrečným hodnocením 48. ročníku děkan studenty nabádal, aby siletošní abstrakta schovali. „Jednou je budete ukazovat, jako já z dvacátého osmého ročníku. Za dvacet, třicet let řada z vás budou docenti, profesoři, přednostové, primáři a pak si je vytáhnete a řeknete si – tady to začalo,“ shrnul Kolář, čímž odstartoval slavnostní večer. 

Kompletní vyhodnocení je k dispozici ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.