Zítra začíná univerzitní Cyrilometodějský týden

Ilustrační foto:
Imrich Veber.
pondělí 30. září 2013, 10:47 - Text: Velena Mazochová

Přednášky, debatu u kulatého stolu i koncert Hradišťanu nabízí program oslav, jimiž si Univerzita Palackého připomene 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Cyrilometodějský týden univerzity začíná zítra v kapli Božího Těla v Konviktu a potrvá do soboty.

Zahájení se ujme v 15 hodin emeritní rektor Josef Jařab, následovat bude přednáška vedoucího katedry pastorální a spirituální teologie Pavla Ambrose. Nabídne úvahu nad otázkou, do jaké míry může cyrilometodějská tradice přispět k dialogu mezi křesťanstvím a sekulární společnost.

V dalších dnech zazní příspěvky Josefa Bláhy k christianizaci Moravy z pohledu archeologa a přednáška Miroslava Vepřeka k vytvoření staroslověnštiny jako zásadního milníku slovanské kulturní historie. Obrazový a slovní komentář k misím Cyrila a Metoděje do Arabské, Chazarské a Velkomoravské říše nabídne Pavol Demeš.

Pozvání k závěrečné debatě na téma česko-slovenských národních a kulturních vztahů přislíbili redaktor Lidových novin Luboš Palata, herec Milan Lasica nebo spisovatel Jiří Stránský. Cyrilometodějský univerzitní týden zakončí sobotní matiné s Hradišťanem a Jiřím Pavlicou I na staroslověnskou notu.

Program a anotace přednášek ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.