Půlmaraton přivedl do Olomouce člen správní rady univerzity
(Kompletní výsledky Poháru rektora)

Olomoucký půlmaraton – závod s úžasnou atmosférou.
Foto: Martina Šaradínová
úterý 25. června 2013, 11:58 - Text: Milada Hronová, Pavel Konečný

Sobotní půlmaraton se v Olomouci běžel počtvrté. Poprvé v něm ale mohli startovat studenti, akademici a zaměstnanci univerzity v samostatné kategorii. Prvnímu byl předán Pohár rektora, který získal David Pelíšek. Kompletní výsledky jsou ZDE.

Na druhém místě v Poháru rektora doběhl do cíle Jiří Škrobák z univerzitní knihovny. „Byl jsem docela spokojený, protože jsem si vytvořil nový osobní rekord. Můj cíl byl pod 1:20, což se mi podařilo splnit až díky finiši o celé tři vteřiny,“ uvedl Škrobák.

Počasí podle něj mělo pro běžce k ideálu hodně daleko, ale vzhledem k tomu, jak bylo pár dní před závodem, nepovažoval je za špatné. „Diváci ale vytvořili skvělou atmosféru, ve srovnání s Prahou a Českými Budějovicemi tu nejlepší,“ dodal Škrobák.

Půlmaraton do Olomouce dovedl Václav John, ředitel stavební správy SŽDC, který je členem Správní rady Univerzity Palackého. „Myšlenka vznikla v zahradní restauraci, kde jsme se o tom bavili s kolegy. Původním záměrem byl noční maraton, což se nakonec zredukovalo. Noční běh totiž úplně chybí v evropské listině maratonů. Každopádně jsem navrhl trasu a s ní přišel za panem Capalbem,“ potvrdil John.

Letos jej potěšil běh rodičů s dětmi. „Jejich nadšení, když dobíhali na náměstí, mi dělalo radost,“ řekl John. Ocenil ale i samostatnou univerzitní kategorii. „My jsme s rektorem v kontaktu od samého počátku, vážím si jeho podpory. Má moji hlubokou úctu, a navíc doběhl přede mnou. To je pro mě motivace, abych ho příští rok zkusil předběhnout. Každopádně mám radost z toho, jak se on i univerzita k půlmaratonu postavili,“ konstatoval John.

I když letos uběhl půlmaraton v nejhorším čase, byl rád, že se dostal až na cílový modrý koberec. Ani on ani rektor Miroslav Mašláň se do Rektorského poháru nepřihlásili. Stejně jako mnoho jiných běžců.

Více o letošním olomouckém půlmaratonu ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.