Něco je ve vzduchu – UP Air

Anna Kociánová a Filip Titlbach zahájili vysílání rádia UP Air.
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 1. dubna 2014, 19:03 - Text: Pavel Konečný

Anna Kociánová a Filip Titlbach s pořadem Máme řečí jako Palacký zahájili dnes vysílání studentského univerzitního rádia UP Air. Dostupné je dvě hodiny na internetu přes Play.cz.

„Měli štěstí. Normálně bychom začínali od pondělka, ale vysílání odstartovali ti, co byli v týdenním programu rozepsaní na úterý,“ vysvětlila šéfredaktorka Zuzana Řezníčková. Rádio UP Air začíná s dvacítkou moderátorů, kteří většinou působí ve dvojicích. Střídají se v půlhodinových autorských pořadech, jen ty hudební mají hodinovou stopáž.

Palackého řeči

„V neděli jsme si nahodili témata a včera si chystali scénář. Asi tři hodiny,“ řekla o prvnímu vysílání Kociánová. Podle Titlbacha měli ale natrénováno, protože svůj pořad dělali už o týden dříve „do zdi“.

Stipendia, letní čas, přesun piana nebo slovenské prezidentské volby, byly jejich námětem. „Všechno je to s nadhledem, satiricky, jsou to komentáře, glosy…“ vysvětloval Titlbach a Kociánová jej doplnila „…a snažíme se to prolínat hudbou, která by tematicky odpovídala, nebo se nám alespoň líbila.“ Jako první zazněla z éteru UP Air, mimo jinglu a úryvku ze seriálu Sanitka, skladba od jejich oblíbených Arctic Monkeys.

Následoval pořad Jirky Žáka o poezii, v němž představil prostřednictvím improvizovaného rozhovoru Jana Buráně, a v další hodině hrál country v Crossroads Jirka Severa. Po dvou hodinách vysílání skončilo. „Začínáme večer, protože v těchto prostorách běžně probíhá výuka. Od podzimu bychom ale chtěli vysílat mohutněji,“ uvedla Řezníčková.

Dvě skupiny, stejný nápad

Nápad vytvořit univerzitní rádio dostaly podle Řezníčkové souběžně dvě skupiny studentů. Jedna z katedry divadelních, filmových a mediálních studií, druhou tvořili posluchači žurnalistiky. „Chceme mít statut univerzitního rádia, i když vzniká na půdě filozofické fakulty. Chceme mít i studenty z jiných fakult, už se nám přihlásila jedna studentka mikrobiologie a ozval se i někdo z právnické fakulty,“ řekla Řezníčková.

Původně zamýšlený název Franta se nakonec změnil na UP Air. „Evokuje to, že jsme ve vysílání a dá se s tím pracovat, třeba s motivem letadla,“ naznačil Ondřej Švec, který si zrovna připravoval tracklist na svůj zítřejší pořad Downtempo. Tipoval, že rádio dnes bude poslouchat 32 lidí. Monika Hrušková vedle něj stříhala anketu k svému pořadu Kdo s koho a zjevně s odhadem nesouhlasila. „Vždyť jen na Facebooku máme skoro pět set fanoušků, myslím si, že pod stovku to nebude,“ tvrdila. Podobně to viděla i Řezníčková.

Ztotožnění po roce

Masovou poslouchanost očekávají studenti za rok. „Od září chceme růst a mít vyřešenou i techniku,“ řekl Švec. Důvodem pro poslouchání by podle něj měla být porce kvalitní muziky, zpravodajství i kulturního servisu. „Chceme, aby se s rádiem každý student ztotožňoval,“ dodal.

Univerzita uzavřela smlouvy s Ochranným svazem autorským a Intergramem, které právně ošetřují vysílání. Rozpočet činí asi šest tisíc korun měsíčně. Spolkne hlavně poplatky a stream na internet. V budoucnu by na provoz chtěli vydělat crowdfundingem. „Doufáme, že se studenti složí na své rádio,“ prohlásila Řezníčková.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.