Zůstanou lékařské atestace na fakultách? Záleží na argumentech

Atestující lékařka Jana Malegová před komisí. Zkoušejícími jsou Vlastimil Ščudla a Eva Mandáková.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 29. prosince 2014, 13:17 - Text: Pavel Konečný

Nejasno je kolem dalšího specializačního vzdělávání lékařů. Ti své atestace vykonávají čtvrtým rokem na jednotlivých lékařských fakultách. Nyní je chce ministerstvo zdravotnictví opět změnit.

„Během mé krátké praxe se za šest let připravuje už třetí podoba atestací. Je únavné takový vývoj stále sledovat. Ať je to jak chce, ale ať to tak zůstane. Když se někam zapíšu, ať vím, co mě čeká a kde,“ poznamenal Jiří Orság, který nedávno úspěšně završil své postgraduální vzdělání v Olomouci. Podle něj je nejhorší, že každý nový ministr to chce dělat jinak.

Atestanti se nyní z celé republiky sjíždějí na jednotlivé fakulty podle oborů. Důsledkem rotačního systému a roční periodě „malých oborů“ se například patologie na stejnou fakultu dostane jednou za sedm let. Velké obory jako vnitřní lékařství nebo chirurgie se vypisují na dvou fakultách dvakrát ročně.

„Myslím, že decentralizace, kdy atestace přešly z Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví pod fakulty, se povedla. Ukázalo se, že fakulty umí dobře pregraduální i postgraduální vzdělávání a komise i zkoušející se rozprostřeli přes celou republiku,“ řekla proděkanka olomoucké lékařské fakulty Eliška Sovová.

Ministerstvo má ale snahu vedení atestací a vydávání certifikátů včetně administrativy vrátit na institut do Prahy. Vznikla proto komise pod vedením profesora Josefa Vymazala. „Tato komise je složena tak, aby v ní byly zastoupeny jak velké, tak střední i malé nemocnice, univerzity, odborné společnosti, Česká lékařská komora, Výbor pro zdravotnictví poslanecké sněmovny, kraje a Lékařský odborový klub. Komise je složena i s ohledem na to, aby v ní byli zastoupeni i mladí lékaři,“ nastínila za ministerstvo zdravotnictví Veronika Rohnová.  

Komise podle jejích slov novou koncepci specializačního vzdělávání vypracovala a předložila teze novely zákona. „Tyto teze byly poradou vedení ministerstva přijaty, nicméně následně byly podrobeny silné kritice ze strany České lékařské komory a to přesto, že v komisi pro novou koncepci specializačního vzdělávání je komora zastoupena. O již přijatých tezích zákona tak byla znovu otevřena diskuze. V současné době nejsme schopni odpovědět na otázku, jak a kdy se změní způsob atestací, protože o případné změně dosud nebylo závazně rozhodnuto,“ uvedla Rohnová.

Důvodem postoje komory měla být údajná modifikace schválených tezí ze strany ministerstva. Pro zachování současného režimu atestací je Česká konference rektorů.

„Jednoznačně se staví se za to, aby specializační vzdělávání lékařů zabezpečovaly vysoké školy ve spolupráci s akreditovanými zdravotnickými zařízeními, Českou lékařskou komorou a Českou lékařskou společností Jana Evangelisty Purkyně. S tím se plně ztotožňuji i já,“ prohlásil děkan olomoucké lékařské fakulty Milan Kolář.

V Olomouci se zatím poslední atestace konaly v prosinci, přijelo šest lékařů z Břeclavi, Zlína, Nového Města na Moravě, Prahy i Olomouce. Za čtyři roky má fakulta na kontě 317 atestovaných lékařů.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.