Změny na lékařské fakultě: Petřek míří do čela Ústavu patologické fyziologie a některá centra čeká zrušení

Profesor Martin Petřek.
Foto: Pavel Konečný
pátek 28. března 2014, 07:17 - Text: Pavel Konečný

Profesor Martin Petřek zvítězil ve výběrovém řízení a v nejbližší době bude jmenován přednostou Ústavu patologické fyziologie.

Děkan Milan Kolář označil na jednání akademického senátu Petřekovo jmenování již jen za formální proceduru. Zároveň senátorům předložil návrh na změny ve struktuře fakulty – zánik čtyř pracovišť a vznik dvou nových.

Škatule se hnuly 

Zaniknout by mělo Centrum lékařské a zdravotnické psychologie a behaviorální medicíny, Laboratoř imunogenomiky a imunoproteomiky, Centrum pro výuku praktického lékařství a Centrum pro výuku urgentní medicíny.

„Například urgentní medicína se bude vyučovat mnohem intenzivněji, ve všech ročnících, nejen jako céčkový, ale jako hlavní předmět,“ komentoval děkan Kolář zrušení centra.

Proděkan Tomáš Papajík, který má v gesci i vnitřní organizaci fakulty, prohlásil, že je také potřeba napravit některé záležitosti z minulosti, které se staly a nejsou úplně domyšleny.

„Základní jednotkou je klinika nebo ústav. Chtěl bych, aby přednostové uvažovali v rámci celého pracoviště, ne na úrovni laboratoří,“ prohlásil Kolář. Zároveň dbá na transparentnost změn a podíl všech orgánů na řízení fakulty.

Nově vznikne Centrum telemedicíny, simulátorů a praktických dovedností (Centesimo). Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky se přejmenuje na Ústav sociálního lékařství a veřejného zdravotnictví a jeho součástí nově bude Centrum základních výkonů ve zdravotnictví.

Přesun lidí i techniky

„Máme zájem na růstu tohoto pracoviště a chceme ho zachovat jako excelentní výukovou i vědecko-výzkumnou základnu. Což je potřeba obnovit,“ řekl na adresu Ústavu patologické fyziologie proděkan Papajík.  

Podle děkana Koláře může ústav počítat s finanční podporou a přesunem laboratorní techniky ze zrušené Laboratoře imunogenomiky a imunoproteomiky i s personálem.

Akademický senát lékařské fakulty změny v úterý odsouhlasil, v dalším schvalovacím kole s nimi musí souhlasit i akademický senát univerzity.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.