Zlatá promoce jako sraz po padesáti letech

Profesor Miloslav Duda skladál se spolužáky po 50 letech promoční slib.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pátek 10. října 2014, 17:58 - Text: Pavel Konečný

Dvaasedmdesát lékařů, kteří absolvovali v roce 1964, se dnes sešlo ke zlaté promoci v aule filozofické fakulty. A jejich setkání bylo nabité srdečnou atmosférou.

Rok 1964 přiblížila plné aule promotorka Eliška Sovová.
„Z výrobních pásů sjelo první embéčko, které si většina z vás koupila, firma Philips začala zkoušet barvené televizory, Nobelovu cenu za lékařství získali Konrad Bloch a Feodor Lynen za probádání syntézy cholesterolu a narodil se pan děkan,“ podívala se směrem k Milanu Kolářovi, čímž všechny pobavila.

„Jsme rádi, že si univerzita na nás vzpomněla, ale hlavně: vidíme kamarády,“ prohlásila Hana Pechalová z Karviné. S některými spolužáky se skutečně padesát let neviděla.

Podobně na tom byla Ludmila Michailičová, která po absolutoriu žila a pracovala několik let v Prostějově, odkud odešla do srbského Bělehradu. „Tím jsem ztratila kontakt. Když tam začala válka, tak jsem se vrátila do Česka a usadila se v Neratovicích, ale za tu dobu jsem se s nikým nesetkala. Pro mě jsou všichni noví,“ smála se. Na promoce ale přijeli i lékaři, které osud zavál do Německa, Polska nebo ve dvou případech až do Kanady.

Ne slavnostní taláry, ale půlstoletí bývalé spolužáky změnilo. „Těžce se poznáváme, ale je to tady strašně příjemné. Já jsem přijela do Olomouce už včera a úplně jsem překvapená, jak se Olomouc za těch padesát let změnila. Kdybych byla mladá, rozhodně bych v Olomouci chtěla studovat – krásné malé univerzitní město!“ rozplývala se Milada Zajíčková z Prahy. Jak přiznala, medicínu před třemi lety pověsila na hřebík a teď je z ní hlídací babička.

Na skutečnou promoci před padesáti lety si dobře pamatoval Jaroslav Horáček, dnes děkan ostravské lékařské fakulty. Byl to právě on, kdo za spolužáky pronesl závěrečnou řeč. „Týden před promocí se nám utopil spolužák Karel Kaplan, takže nám nebylo veselo.  Říkal jsem samé optimistické věci, ale s takovým tím podtextem smutku v souvislosti s jeho úmrtím,“ vzpomněl Horáček. Po padesáti letech ho u pultu vystřídal kolega profesor Miloslav Duda.

Všichni znovu promovaní získali kromě diplomu také speciální složku s přihláškou do klubu absolventů Univerzity Palackého, který začne fungovat od listopadu. Již nyní si ale mohou požádat o kartu absolventa. Ta jim umožní navštěvovat univerzitu i Olomouc a čerpat všemožné výhody.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.