Zlatá medaile pro profesora Kolka

Prof. MUDr. Vítězslav Kolek, DrSc., s medailí Za zásluhy.
Foto: Pavel Konečný
pátek 27. září 2013, 15:22 - Text: Pavel Konečný

Medaili Univerzity Palackého Pro merito převzal dnes z rukou rektora Miroslava Mašláně profesor Vítězslav Kolek. Přední český pneumolog a přednosta kliniky plicních nemocí a tuberkulózy v olomoucké fakultní nemocnici.

„Vážím si toho, že jste na Univerzitě Palackého zavedl anglický výukový program, který se stal naší vlajkovou lodí,“ řekl laureátovi rektor. Kolkův přínos medicíně a studentům vyzdvihl v laudatiu i děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

„Poslední zlatou medaili jsem dostal v jednadvaceti letech v šermu,“ prohlásil po slavnostním přípitku žertem Kolek. Žurnálu potvrdil, že si ceny váží.

Pro univerzitu pracuje Vítězslav Kolek od roku 1982, a jak zdůraznil, je lokálním patriotem. „I když jsem měl nabídky, univerzitu ani Olomouc jsem neopustil,“ řekl Kolek. Dvě funkční období byl proděkanem a přiznal, že se svůj obor pneumologie snažil zatraktivnit i pro studenty medicíny, nejen pro lékaře v postgraduálním vzdělávání. Pneumologie podle něj neprávem není na výsluní jako jiné lékařské obory. „Je zajímavá a já se ty zajímavosti v ní snažím hledat,“ podotkl Kolek, který se dlouhodobě věnuje zánětům v respiračním traktu. Je autorem jedenácti odborných monografií a rovněž autorem pedagogických textů a je členem několika odborných společností včetně evropských a amerických. V případě České pneumologické a ftizeologické společnosti je od roku 2010 jejím předsedou.

Předání medaile bylo spojeno s životním jubileem. Profesor Vítězslav Kolek na počátku září oslavil šedesátiny.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.