Zemřela mecenáška lékařské fakulty Josefina Napravilová

Foto: Pavel Konečný
pátek 21. února 2014, 10:14 - Text: Pavel Konečný

Krátce po oslavě stých narozenin zemřela v noci ze středy na čtvrtek Josefina Napravilová. Žurnálu to potvrdil Pavel Benda z právního oddělení univerzity, který se s ní osobně znal z rodné Bechyně.

„Jsme hluboce zasaženi, je to pro nás obrovská ztráta, byla vzácným člověkem. Pro mě osobně byla životním vzorem pro svůj optimismus a snahu pomáhat druhým,“ řekl děkan lékařské fakulty Milan Kolář.

Jak uvedl, Napravilová opakovaně vyjadřovala svou přízeň lékařské fakultě, které věnovala 700 tisíc korun na studentská stipendia. „Byla to pro ně vzpruha,“ prohlásil Kolář. Stipendium Josefiny Napravilové obdrží každoročně student prvního ročníku s nejlepším průměrem a nejlepší absolvent. Dostávají dvacet a třicet tisíc korun. Poprvé bylo vyplaceno v roce 2009. „Stipendium bude i nadále fungovat. Až se dar vyčerpá, mělo by na její památku i nadále zůstat zachováno,“ soudí Kolář.

Věčně usměvavá dáma s pohnutým osudem se usmívala i na oslavě stých narozenin. „Člověk má mít satisfakci sám v sobě,“ říkala, když se ohlížela za svým životem. Po válce pomohla desítkám dětí vrátit se domů a před převýchovou v Německu zachránila i děti z Lidic.

Proč se rozhodla podporovat mediky, vysvětlila jednoduše. „Mens sana in corpore sano. V zdravém těle zdravý duch. Když je zdravé tělo, tak je zdravý rozum a rozum je všecko,“ usmívala se na konci ledna na oslavě.

Úmrtí předcházel nešťastný pád a hospitalizace. Pohřeb Josefiny Napravilové se koná ve čtvrtek 27. února v táborském krematoriu.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.