Zápisy prváků vrcholí, někdo přijel i bez dokladů

Medici při zápisu.
Foto: Pavel Konečný
úterý 27. srpna 2013, 10:09 - Text: Milada Hronová, Pavel Konečný

Týden zápisů ke studiu v prvních ročnících vrcholí na většině fakult Univerzity Palackého.

Například na filozofickou fakultu by se v tomto týdnu mělo zapsat zhruba dva tisíce studentů, na pedagogickou 1300 a medicínu začne letos studovat přes dvě stě posluchačů. Minulý týden se už zapsali studenti přírodovědecké fakulty.

Medicína jako jasná volba

„Tak připravte si občanky a maturitní vysvědčení,“ vyzvala frontu před zasedací místností děkanátu lékařské fakulty Blanka Vágnerová ze studijního oddělení. Ve frontě stál i Pavel Beneš. „Od dětství jsem dědou veden k biologii a na gymnáziu v Dačicích mě nejvíce zajímala chemie, fyzika a biologie. Jediná volba byla medicína. V Olomouci proto, že mám tady nejvíce příbuzných,“ vysvětlil, proč je tady. „Nejvíce se bojím zkoušky z anatomie a těžká je prý v prvním ročníku i chemie,“ dodal.

Adéla z Vyškova chce být lékařkou odmalička. Už se pokoušela jednou dostat na olomouckou medicínu, ale loni jí to nevyšlo. Letos byla na konci fronty na děkanátu, ale nijak ji to nerozhodilo. „Myslím, že to půjde rychle,“ odhadla.

Právo vyměnila za angličtinu

„Zapsala jsem se na Angličtinu se zaměřením na komunitní tlumočení a překlad. Hlásila jsem se na ni společně s právy už podruhé. Loni jsem uspěla u přijímacích zkoušek na práva a začala je studovat, záhy jsem však zjistila, že právo není pro mne to pravé ořechové,“ popsala Andrea Halošková, pro kterou je angličtina také koníčkem. Konkrétní předměty si na filozofické fakultě bude zapisovat 5. září.

Zítra znovu a s vysvědčením

Sabina Klegová přijela k zápisu na pedagogickou fakultu z Krnova. „Ke studiu jsem se ale nezapsala, protože jsem nedovezla maturitní vysvědčení. Zapomněla jsem. Takže to zítra zkusím znovu,“ řekla. Zítra se i s úředně ověřenou kopií maturitního vysvědčení pokusí zapsat ke studiu Speciální pedagogiky – andragogiky.

Od 23. září čeká na studenty pedagogiky učitelská praxe. „Půjdeme se podívat na základní školy. Měli bychom získat informace o průběhu studia, ale i o tom, co by mělo následovat po studiu,“ uvedla rodačka ze Zlína Lucie Nášelová. Jednou by chtěla na základní škole učit.

Zápis trvá zhruba dvě hodiny. „Studenti musejí nejprve předložit potřebné dokumenty, k nimž patří i úředně ověřená kopie maturitního vysvědčení. Předměty, které si již zapsali elektronicky, nyní zapisují do indexu. Kromě indexu obdrží publikaci Kudy Kam, podepíší imatrikulační slib a záznam o bezpečnosti,“ vyjmenovala kroky celé procedury vedoucí studijního oddělení pedagogické fakulty Libuše Lysáková. Vyšší ročníky se zapisují pouze elektronicky do systému STAG.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.