Zahraniční studenti lékařské fakulty odstartovali maraton promocí

One, two, three – go! A čepice šly na Hradisku vzhůru.
Fotogalerie: Pavel Konečný
pondělí 22. června 2015, 13:45 - Text: Pavel Konečný

Čerstvými lékaři se dnes po slavnostní promoci stalo 29 absolventů oboru General Medicine a poprvé i šest absolventů Dentistry – zubního lékařství v angličtině. Většina z nich byli Malajci, proto v hledišti nechyběla ani malajská velvyslankyně Nadzirah Binti Osmanová.

„Pro mě je to srdeční záležitost, protože jsem mnohé studenty sám přijímal,“ zdůraznil proděkan Jiří Ehrmann. Podle něj se právě v anglických programech u zahraničních studentů potvrzuje přístup nazvaný „Family Faculty“, jehož principem jsou malé skupinky. „Prostě celé roky je sleduji a mám o nich dobrý přehled, jak studují, případně jaké mají potíže. U některých pak mám obzvlášť velkou radost, protože vím, že titulu dosahovali těžce,“ uvedl Ehrmann.

První zubaři i zvláštní ocenění

Fakulta letos poprvé na ceremoniálu ocenila také nejlepšího studenta General Medicne. Stala se jím Dalila Binti Mahamud Pauziová. „Návrh přitom vzešel ze strany samotných studentů. Přišli s ideou, že by to více motivovalo mladší kolegy. Oceňujeme tak nejlepší šesťáky a nově začneme oceňovat i nejlepší prváky, což bude ekvivalent ke stipendiu Josefíny Napravilové udělované každoročně studentům s nejlepším prospěchem,“ vysvětlil Ehrmann.

Vskutku hrdý byl na svého syna a čerstvého lékaře původním vzděláním ekonom Baharom Bin Jani. „Ani jsme se před studiem tolik nebáli té vzdálenosti, jako spíše jazyka. Uklidnilo nás, že studium bylo v angličtině, v místním jazyce by to asi nebylo možné pochopit,“ řekl Bin Jani. „Děkujeme bohu, že je všechno za námi a věřím, že syn zůstane s Českem ve spojení,“ dodal.

Českými a olomouckými velvyslanci

Prorektorka Jitka Ulrichová čerstvé absolventy ve svém projevu nabádala, aby se stali ambasadory Univerzity Palackého ve své vlasti. Problém to určitě nebude dělat právě Dalile Mahamud Pauziové, která tvrdí, že Češi se zprvu nezdají moc přátelští. „Ale čím déle je znáte, tím jsou lepší. Navíc jsou krásní. Byla jsem párkrát i v Maďarsku, ale Češi mi připadají lepší a hezčí,“ vysvětlila s úsměvem.

Byla to právě Pauziová, kdo za celou skupinu děkoval rodičům a škole za studium, ale i své vládě za stipendium. „Dali jsme to!“ řekla nadšeně a ostatní jen spokojeně přikyvovali.

„Jsem opravdu šťastná, bylo to dlouhých šest let. Je to skvělý, nepopsatelný pocit. Nevím, jestli byla těžší anatomie, nebo chemie, všechno bylo těžké, zvláště státní zkoušky,“ prohlásila po ceremoniálu. Zvládnout se to podle ní dalo jen díky přátelům a laskavosti zkoušejících.

Na promoce přijeli za svými dětmi přes půl zeměkoule i jejich rodinní příslušníci. Proděkan Ehrmann potvrdil, že to bývá běžné, také to dokazuje, že si absolutoria váží.

Kromě Malajců dnes promovali také studenti z Ghany, Japonska, Tchaj-wanu, Portugalska nebo Velké Británie.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.