Výtěžek festivalu podpoří tibetskou školu

Ilustrační foto: ProTibet.cz
neděle 2. března 2014, 08:28 - Text: Pavel Konečný

Šestý ročník festivalu ProTibet začne v Olomouci pondělním vystoupením zpěváka a tanečníka Tenzina Tsedupa. Po jedenácti dnech jej uzavře projekce filmu Slova mého dokonalého učitele. Festivalu se účastní také jediný tibetský mnich žijící v Praze Geše Ňima Özer.

„Letošní ročník festivalu ProTibet je výjimečný zastoupením mnoha zahraničních hostů. Pro diváky budou v Divadle hudby Olomouc nejvděčnější vystoupení tibetského zpěváka a tanečníka Tenzina Tsedupa a přednáška tibetského Lamy Geše Ňimy Özera o otevřené mysli a dobrém srdci,“ popsala manažerka festivalu Karin Majerová z obecně prospěšné společnosti Most. Ta zlepšuje životní podmínky lidí žijících v indických Himálajích a v Tibetu. Pomáhá tisícům dětí, tibetským uprchlíkům, mnichům a mniškám, nomádským rodinám a starým lidem. Podporuje tamní školy a místní ekonomiku zakládáním chráněných dílen.

Podle Majerové bude festival patřit všem, kteří se chtějí pobavit, seznámit se s kulturou Tibetu a rádi se zapojí do pomoci tibetským dětem. Výtěžek festivalu je určen pro školu Gyalten v Tibetu.

Tenzin Tsedup, člen prestižního Tibetského institutu múzických umění, je v Česku poprvé a těší se, že předvede své umění. „Oceňuji práci Mostu a jsem moc rád, že se mohu svým vystoupením na festivalu podílet,“ řekl Tsedup.

V kině Metropol poběží projekce filmů současných tibetských tvůrců, jako Tiché svaté kameny od Pemy Tsedena a Slova mého dokonalého učitele o významném a moderně smýšlejícím mistrovi Dzongsar Kjence Rinpočhem. „Na lékařské fakultě promítneme film o tibetských nomádech Letní pastviny, který bude doplněn odbornou přednáškou,“ uvedla Majerová.

Na pondělí 10. března je naplánovaná svíčková vigilie, která u olomouckého orloje připomeneme všechny Tibeťany, kteří od roku 1959 zemřeli v boji za svobodu.

Festival ProTibet 2014 se koná také v Praze, Brně, Ostravě a dalších třiceti českých městech. Podrobný program je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.