Vyklizeno. Obsah skříněk se přesunul do skladu

Akce úklid. Dnes dopoledne byly všechny škříňky prázdné, jako když se budova dostavby Teoretických ústavů otvírala.
Foto: Pavel Konečný
pondělí 26. května 2014, 11:40 - Text: Pavel Konečný

Na 280 z 623 skříněk v Teoretických ústavech dnes bylo úředně vyklizeno. Ostatní už studenti medicíny „odblokovali“ předem. Hříšníci mají nyní své věci uloženy ve skladu.

„Jeden plášť, Lékařská fyziologie, další plášť, lžička – olepená, lékařská zpráva…,“ diktoval jeden z asistentů do zápisu Anny Švarcové, co se ve skříňce nachází. Věci ukládal do černého pytle a opatřil štítkem s číslem, které bylo stejné jako číslo skříňky.

Útroby schránek nejčastěji ukrývaly zbytky potravin, pláště, přezůvky, skripta či skalpely. Také ale jeden fonendoskop a jeden notebook.

„Své věci studenti dostanou najednou, musí se o ně přihlásit na vrátnici, kde se dozvědí termín vydání. A musí popsat, co v té skříňce měli,“ vysvětlila tajemnice fakulty Jana Valíková.

Klíče chybí dál

Ondřej Pavelka byl mezi těmi, kdo měl věci ve skříňce dlouhodobě. „Měl jsem je tam asi měsíc. Od té doby, co studenti začali pomalu skříňky vyklízet, tak se konečně uvolnily. Jednu jsem si zabral. Teď jsem ji ale musel vyklidit taky,“ řekl Pavelka.

Protože si studenti k většině okupovaných skříněk, které začali považovat za vlastní, nechali druhý klíč, dalším krokem bude výměna zámků. „Budeme muset měnit zámky asi u pěti set skříněk. Jeden přijde až na devadesát korun,“ potvrdil správce budov lékařské fakulty Petr Zlámal.

Od elektronických zámků fakulta upustila, stály by hodně přes jeden milion korun. Vzhledem ke zkouškovému období očekává tajemnice, že se některé „zatoulané“ klíče vrátí. „Výměna zámků ale rychle nepůjde, možná budou funkční až od zimního semestru,“ dodala Valíková.

Úschova jen do desíti

Studenty nyní čeká i změna systému půjčování klíčů. Dostanou ho po přiložení ISIC karty ke čtečce na vrátnici. Ovšem tentokrát už pouze do 22 hodin. Po desáté večer se skříňky budou vždy vyklízet. „Výjimečně, pokud budou třeba déle ve studovně, si mohou s vrátnou domluvit prodloužení doby,“ uvedla Valíková. Software na zapůjčení klíčů přišel fakultu na deset tisíc korun.

Někteří studenti se ale obávají, že po ránu bude na skříňky fronta. Netýká se to Marka Pospíšila. „Já jsem to dosud zvládal bez skříňky, tak to snad půjde i dál,“ prohlásil Pospíšil.

Provoz skříněk reguluje i nová směrnice děkana. Ke stažení je ZDE.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.