Vyhráli všichni, běželi proti diabetu

Šest kilometrů proti diabetu.
Fotogalerie:
Pavel Konečný
středa 13. listopadu 2013, 17:49 - Text: Pavel Konečný

Stovka lidí se dnes postavila na start Běhu proti diabetu, který ve Smetanových sadech organizovala mezinárodní organizace studentů medicíny IFMSA. Na kilometrové trati byl nejrychlejší Daniel Mikeška, pětikilometrový závod vyhrál Pavel Dvořák.

„Chtěli jsme upozornit na to, že cukrovka může přijít kdykoliv. Je to o životním stylu a studenti se pořád učí a málo hýbou. Dnes udělali něco pro sebe,“ uvedla za organizátory Eva Sedláčková z třetího ročníku medicíny, v jejíž rodině má cukrovku pouze dědeček.

Kilometr: požitek, trénink i náhražka

„Běh je pro mě požitek,“ prohlásil po kilometrové trati Daniel Mikeška, když ze sebe sundal vítěznou pásku. V cíli ho stíhal jeden ze zahraničních studentů. „Jsem rád, že na konci byl souboj. My jsme na sebe mrkali, jako že dáme sprint – tak jsme ho dali,“ usmíval se student fakulty tělesné kultury.

Na trati měl celkem 22 soupeřů. Mezi nimi i Pavla Dvořáka, který v běhu tlačil kočárek a přesto skončil devátý. Na pětikilometrové trati ale vyhrál. „Kilometr s kočárkem, ve kterém byla dcera kamarádky, to byl pro mě trénink. Na zahřátí,“ řekl Dvořák. Absolvent přírodovědecké fakulty začal běhat po absolutoriu před pěti lety, dnes pracuje jako programátor. V jeho rodině nikdo cukrovku nemá. „Ale myslím, že udržování kondice v boji proti ní pomáhá,“ řekl vítěz.

Nejlepší ženou závodů byla medička Monika Strmenská. Na kilometru byla čtvrtá a přiznala, že když má trochu času, běhá. „Před dvěma týdny jsem měla natržený stehenní sval, tak jsem nemohla běžet naplno. Můj původní plán byl běžet pětku, ale nedalo mi to, abych neběžela aspoň ten kilometr,“ řekla.

Každý pohyb je dobrý

Většina běžců byli studenti. Nejstarším účastníkem byla 47letá Marcela Sedláčková, matka pořadatelky. „Slíbila jsem to dceři. Občas spolu běháme, jednou za týden mě vytáhne, někdy i se psem,“ vysvětlila. Ani ona si ale na pětikilometrovou trať netroufla.

Běžci si mohli nechat změřit tlak a tepovku před a po závodě. Číslo 208 Petra Bozděcha trochu vyděsilo. Rozdíl mezi 110/90 a 208/83 komentoval od tonometru jeho spolužák. „To máš jen systolický, to je v pořádku,“ uklidňoval jej. Bozděch s výrazným úspěchem dnes nepočítal. „Sportuji, ale běh nedělám, nešel jsem do toho s tím, že bych měl vyhrát,“ popsal. Nakonec byl těsně pod stupni vítězů.

Dnešní závody odstartovala a zaštítila legendární běžkyně Petra Kamínková. „Jsem ráda, že takové akce vznikají, lidé by si měli uvědomit, že pro své zdraví musí něco dělat. Neříkám, že to musí být běh, prostě jakýkoliv sport. Myslím, taková akce podpoří běh i boj proti diabetu,“ zhodnotila několikanásobná mistryně republiky.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.