Volby se na medicíně opakovaly, vítězové zůstali

Opakované volby na lékařské fakultě.
Foto: Velena Mazochová
středa 7. května 2014, 19:24 - Text: Velena Mazochová, Martina Šaradínová

Lékařská fakulta vyšle do Akademického senátu UP Pavla Anzenbachera a Jitku Vostálovou. Dnes o tom rozhodli voliči v opakovaných volbách, v nichž hlasovali už jen o akademických pracovnících. Studentský zástupce Viliam Dioszegi vzešel již z dubnových voleb. K urnám se museli studenti i pedagogové dostavit po zhruba měsíci znovu kvůli stížnostem dvou tehdejších kandidátů.

Podle předsedkyně dílčí volební komise Kristýny Krasulové profesor Anzenbacher získal v dnešních volbách celkem 201 hlasů. Spolu s ním v Akademickém senátu UP usedne Jitka Vostálová z ústavu lékařské chemie a biochemie, pro niž se dnes vyslovilo 164 voličů. Tito kandidáti byli nejúspěšnější i v řádných volbách, v těch opakovaných ještě posílili.

Tentokrát bez stížností

Hlasovalo celkem 303 osob, což je 10,9 procenta oprávněných voličů. „Volby se uskutečnily v pořádku, žádné stížnosti jsme zatím nezaznamenali,“ uvedla Krasulová. K urnám se dostavilo celkem 20,2 procenta akademických pracovníků a 8,5 procenta studentů.

O křeslo v Akademickém senátu UP usilovalo pět vyučujících. Znovu kandidovali také Martin Petřek a Dagmar Riegrová. Petřek získal celkem 109 hlasů, Riegrová 45. Oproti předchozímu kolu si tak mírně pohoršili. Novým kandidátem byl urolog Aleš Vidlář, pro nějž hlasovalo 42 voličů.

Důvodem pro opakované volby byly stížnosti dvou kandidátů v řádných volbách. Zdeněk Mrozek zpochybnil skutečnost, že mu dílčí volební komise na lékařské fakultě neumožnila hlasovat, protože nebyl zapsán na seznamu voličů. Podle předsedy hlavní volební komise Michala Bartoně byla stížnost nedůvodná. Stěžovatel není akademickým pracovníkem, proto nemá volební právo. Martin Petřek si zase stěžoval na to, že Mrozek neměl být ani mezi kandidáty. Hlasy, které získal, by se tak rozdělily jinak. Hlavní volební komise mu dala s ohledem na těsné poměry hlasů za pravdu.

Mnozí voliči preference neměnili

„Volil jsem v prvním kole i dnes úplně stejně a předpokládám, že se potvrdí předchozí výsledky,“ uvedl student čtvrtého ročníku všeobecného lékařství Pavel Honig. 

Přijít k volbám podruhé nebyl problém ani pro předsedu fakultního senátu Jana Strojila z ústavu farmakologie. „Volby se opakují a já samozřejmě volím znovu. Opakování respektuji. Kdybych byl členem hlavní volební komise, rozhodl bych stejně,“ potvrdil Strojil.

Jména svých favoritů nezměnila při druhé volbě ani Regina Fillerová z ústavu imunologie. „Je to ale spíše škoda času, peněz a energie lidí, kteří kolem voleb musejí běhat,“ poznamenala Fillerová.

Opakování voleb přišlo naopak vhod doktorandu ústavu molekulární a translační medicíny Petru Konečnému. „Prvního kola voleb jsem se nezúčastnil, protože jsem byl na zahraniční stáži,“ vysvětlil Konečný.

K minulým volbám přišlo 301 hlasujících, což byl nejmenší počet voličů na celé univerzitě. Akademický senát UP se v novém složení sejde poprvé v červnu. 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.