Vědci se na konferenci seznamují s novinkami ve výzkumu nádorových onemocnění

Profesor Jiří Bártek.
Foto: Pavel Konečný
čtvrtek 21. listopadu 2013, 17:44 - Text: Martina Šaradínová

Statistice v biomedicíně či novým protinádorovým léčivům se dnes mimo jiné věnovali účastníci devátého ročníku Dnů diagnostické, prediktivní a experimentální onkologie. Sjelo se na ně zhruba 130 účastníků z tuzemska i zahraničí, k hlavním hostům patřil nejcitovanější český vědec profesor Jiří Bártek.

„Každoročně se takto setkávají lidé, kteří se zabývají výzkumem nádorových onemocnění, případně jejich molekulární diagnostikou nebo léčbou. Je to taková multidisciplinární platforma, jež vytváří prostředí pro komunikaci, prezentaci výsledků a spolupráci v České republice,“ uvedl prezident konference a ředitel pořádajícího Ústavu molekulární a translační medicíny (ÚMTM) Marián Hajdúch.

Profesor Bártek na domovské půdě

Prezentace činnosti ÚMTM byla jedním z cílů vystoupení profesora Jiřího Bártka, který kromě postu vedoucího laboratoře Cell Cycle and Cancer ve výzkumném ústavu Danish Cancer Society v Kodani zastává i pozici vedoucího výzkumného programu ÚMTM Molekulární podstata nemocí a molekulární cíle.

„Zabýváme se mechanismem odpovědí na poškození DNA, tedy na záření a chemoterapii. U nádorových buněk bývají často v těchto mechanismech určité chyby. Nám jde o to pochopit ty mechanismy, najít chyby a využít je jako jakousi Achillovu patu nádorů. Člověk tomu principu musí porozumět, protože jinak může nadělat víc škody než užitku. Mluvil jsem proto o těchto mechanismech a principech, jak by se to dalo využít k léčbě,“ přiblížil obsah své přednášky Bártek.

Prozradil také, že v současné době v Olomouci pracuje na významných projektech týkajících se léčby rakoviny. „Je ještě předčasné o tom nyní mluvit, ale hodně si od toho slibujeme. Doufám, že za půl roku či za rok už budeme moci říct více,“ doplnil vědec, který se v tomto týdnu v Česku zúčastnil hned několika konferencí.

Statistici a výzkumníci se navzájem obohacují

K významným zahraničním hostům patřila docentka biostatistiky Donna S. Neuberg z Harvard School of Public Health v Bostonu. Celodenní maraton vystoupení zahájila přednáškou, v níž se zaměřila na analýzy „velkých dat“ a jejich využití v klinické praxi. „Hlavní myšlenkou mé přednášky bylo to, že je nutné vzájemné vzdělávání a spolupráce. Statistici se mnoho dozvědí od lékařů a výzkumníků o světě, jeho poznání, a naopak za to dostávají informace. Tak se navzájem obohacují,“ uvedla Neuberg.

Výsledky své vědecké práce prezentovali i odborníci z Univerzity Palackého, olomoucké fakultní nemocnice a dalších tuzemských odborných pracovišť.

„Konference se účastní lidé, kteří jsou špičkovými odborníky ve svých oborech. Většina z nich má aktivní prezentaci, přednášku nebo poster. Obdobně jako v předchozích ročnících je vyhlášena i soutěž o nejlepší přednášku a poster,“ uvedl za pořadatele Peter Vanek.

Načerpat nové podněty přišel na konferenci Radek Trojanec z ÚMTM. „Je zajímavé dozvědět se, co je nového a v jakých oblastech se současná věda pohybuje. Vedle profesora Bártka, jehož práce je určitě velmi významná, je tu i řada mezinárodních hostů, jejichž prezentace mají také vysokou úroveň,“ uvedl vědec, který se věnuje cytogenetice solidních nádorů.

Konference v olomouckém NH hotelu pokračuje v pátek. ÚMTM ji pořádá spolu s ústavem klinické a molekulární patologie lékařské fakulty.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.