Ústav farmakologie nově vede Karel Urbánek

Karel Urbánek. Nový přednosta se ve výzkumu zabývá mimo jiné farmakokinetikou antibiotik.
pátek 12. září 2014, 08:18 - Text: Pavel Konečný

Od září je novým přednostou Ústavu farmakologie lékařské fakulty Karel Urbánek. Děkan jej jmenoval po vyhraném výběrovém řízení, ve funkci nahradil Pavla Anzenbachera.

Nový přednosta očekává v nadcházejících letech kontinuální vývoj. „Ústav je na velmi dobré odborné i personální úrovni, není potřeba nic zásadního měnit,“ prohlásil Urbánek, jenž dosud vedl klinickou část ústavu. Uvítal by ale menší množství administrativy.

Doc. MUDr. Karel Urbánek Ph.D. (*1969) je absolventem olomoucké lékařské fakulty. Habilitoval se v roce 2007 prací Výzkum spotřeby léčiv v klinické farmakologii. Je autorem skript, učebnic, e-learningových textů. Na kontě má 69 prací v odborných časopisech, 71 abstrakt a pěti kapitol v monografiích. Má 229 citací v SCI a H-index 11.

Podle něj měl ústav v posledních letech vynikající výsledky. „Je srovnatelný s obdobnými ústavy v republice i Evropě,“ podotkl Urbánek a vyzdvihl i těsnou spolupráci s Ústavem molekulární a translační medicíny.

Urbánek se zabývá experimentální farmakologií, ale především klinickým výzkumem, jemuž se bude nadále věnovat. „Řídím několik postgraduálních studentů a mám dostatek kvalitních spolupracovníků, takže pro mě nebude problém ve výzkumu pokračovat,“ řekl nový přednosta.

Nového přednostu má od poloviny června také Ústav imunologie. Nástupcem Evžena Weigla se stal Milan Raška.

 

 

 


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.