Týden ve znamení přijímacích zkoušek

Přijímací zkoušky na lékařské fakultě.
Foto: Pavel Konečný
sobota 20. června 2015, 08:55 - Text: (brz)

Více než třicet tisíc uchazečů si podalo přihlášku na Univerzitu Palackého pro příští akademický rok. Většina z nich zamířila tento týden k přijímacím zkouškám. Přijato jich bude asi sedm tisíc.

Největší nápor zažila opět lékařská fakulta. Na dvě stovky míst na všeobecném lékařství se přihlásilo 3447 zájemců. Z nich fakulta předem doporučila k přijetí 134 uchazečů se studijním průměrem do 1,07. „Všichni navržení ale nenastoupí, protože budou úspěšní i na jiných školách. Tím uvolní místa pro další uchazeče,“ vysvětlila proděkanka Hana Kolářová. O zhruba sto míst tak bojovali středoškoláci v písemných testech se 40 otázkami z fyziky, biologie a chemie.

„Čekal jsem to těžší, ale úplně jednoduché to nebylo. Z předmětů mi dělala problém chemie,“ zhodnotil testy Daniel Barvík z Pustějova na Novojičínsku. Na střední škole měl studijní průměr 1,3 a na medicínu by se rád dostal i proto, aby se stal prvním lékařem v rodině. I jeho test mířil z fakulty do Vyškova na automatické počítačové zpracování. „Záznamové formuláře jsou označeny jen kódem, vyhodnocení je zcela anonymní,“ podotkla proděkanka.

Mezi davy maturantů se v Teoretických ústavech dala často zaslechnout i slovenština. Právě o studium medicíny mají slovenští uchazeči největší zájem a v ročníku jich bývá vždy více než třetina.

„Jsem tady podruhé, před rokem mi to nevyšlo,“ poznamenala Paulína Michtalíková pocházející od Žiliny. Jeden semestr studovala v Bratislavě biochemii, teď to chtěla v Olomouci zkusit znovu. Stejně tak i její kamarádka Kristýna Fehérvaryová. Ta přípravu rozhodně nepodcenila. „Učila jsem se na přijímačky od února,“ potvrdila.

Ještě větší důraz na kvalitu

Přírodovědecká fakulta se těší setrvalému zájmu uchazečů o studium. Svědčí o tom zhruba 3900 přihlášek. Výhledově hodlá fakulta počty přijímaných studentů spíše snižovat a současně vybírat ty nejkvalitnější uchazeče.

Maturanti stejně jako v minulých letech hojně vyhledávají obory jako jsou biochemie, biotechnologie a genové inženýrství. Rekordní vzestup zájmu zaznamenala molekulární a buněčná biologie – zatímco loni se na tento obor hlásilo 213 zájemců, letos přišlo 248 přihlášek. K oblíbeným oborům patří také informatika, matematika se zaměřením na pojišťovnictví a bankovnictví nebo obory z věd o Zemi. I nadále jsou „in“ také učitelské obory s biologií.

„Potěšitelné je, že se zvýšil zájem o klíčovou učitelskou kombinaci matematika – fyzika. Obdrželi jsme sedmadvacet přihlášek, loni třináct,“ uvedl proděkan Roman Kubínek.

Fakulta ale nehodlá spoléhat jen na kvantitu, zaměří se ještě více na kvalitu přijímaných studentů. „Máme zájem vybírat ty nejlepší uchazeče, kteří už přicházejí s konkrétním zájmem, zúčastnili se třeba středoškolských soutěží a olympiád a chtějí u nás setrvat,“ potvrdil Kubínek.

Do prvního ročníku bakalářského studia každoročně nastupuje přes 1400 studentů a 500 do prvních ročníků navazujícího magisterského studia. Fakulta i letos pořádá druhé kolo přijímacího řízení u oborů, které po prvním kole nemají naplněnou kapacitu. Přihlášky se podávají do poloviny července.

Studenti se zájmem o obor

Cyrilometodějská teologická fakulta nabízí pro příští rok 17 akreditovaných programů. Uchazeči, kteří se hlásili ke studiu sociální pedagogiky, skládali přijímací zkoušky z písemného testu a motivačního pohovoru.

„Rádi bychom měli na katedře ty studenty, kteří mají zájem o děti, popřípadě s nimi už pracují,“ uvedl vedoucí katedry křesťanské výchovy a zároveň předseda přijímací komise Rudolf Smahel. Písemný test podle něj zkoumá všeobecné znalosti uchazeče, některé jeho dotazy směřují do psychologie a pedagogiky. V ústní části se komise dotazuje na motivy zájmu uchazeče, ptá se i na praktickou zkušenost a vztah k dětem. Zájem uchazečů byl proti počtu míst dvojnásobný.

„Baví mne pracovat s dětmi, vnímám to spíše jako poslání, než práci. Na přijímací zkoušky jsem se připravovala. Zkusila jsem si loňský test a podívala se na doporučenou literaturu,“ uvedla studentka Pedagogického lycea v Ostravě Aneta Wojdylová. Přihlášku ke studiu poslala i do Zlína, raději by však zůstala v univerzitním městě.

Na fakultu tělesné kultury si podalo přihlášku 2223 uchazečů. Největší zájem byl o fyzioterapii a trenérství. „U něj jsme v kombinované formě studia zaznamenali nárůst zájmu proti loňsku o sedmdesát procent,“ uvedl proděkan Svatopluk Horák.

Prakticky ve všech oborech fakulta registruje vysoký převis poptávky. „Kvóty přijatých uchazečů naplníme. Fakulta nebude vypisovat druhé kolo přijímacích zkoušek ani žádné doplňující termíny,“ dodal Horák.

Druhé kolo?

U vybraných oborů univerzita vyhlásí druhé kolo přijímacího řízení. Například až do 15. července se mohou uchazeči hlásit ke studiu bakalářských i magisterských studijních programů Matematika, Geologie, Geografie, Biochemie, Chemie, Biologie, Ekologie a ochrana prostředí, Fyzika a Informatika na přírodovědecké fakultě.

Velký zájem je naopak o Právo, Psychologii nebo o studium Zubního lékařství a Učitelství pro mateřské školy. Nejvíce přihlášek přišlo na fakulty s širokou škálou oborů, tedy filozofickou a pedagogickou. Na každou z nich přišlo téměř osm tisíc přihlášek.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.