Teoretické ústavy zaplnila Abstraktní realita

Zuzana Ondrášová Čupalková před svým plátnem Mléčná dráha.
Foto: Pavel Konečný
úterý 12. května 2015, 07:14 - Text: Pavel Konečný

Lékař Jan Přeček zahájil včera ve foyeru Teoretických ústavů výstavu Zuzany Ondrášové Čupalkové Abstraktní realita. Necelé dvě desítky pláten abstraktních maleb budou k vidění do 29. května.

„Výstava vznikla jako osobní abstraktní odraz reality umělkyní. Zuzana Ondrášová využívá abstraktního umění k překročení limitací a norem běžného života. Zobrazuje tvary a barvy, které reflektují dynamiku, rytmus a pohyb. Upřednostňuje diskrétní barvy a minimalistické linie,“ uvedl Přeček. To, že všeobecná lékařka pro dospělé Zuzana Čupalková maluje pod svým dívčím jménem, vysvětlil Přeček jako výraz poděkování rodičům za lásku a oporu.

Ondrášová maluje od svých gymnaziálních studií, abstraktnímu umění se věnuje posledních deset let. Absolventka lékařské fakulty z roku 2009 byla o tři roky přijata do Unie výtvarných umělců. Děkan lékařské fakulty Milan Kolář to označil za krásné propojení práce a koníčka. „Hipokrates, otec lékařství, tvrdil, že medicína je ze všech umění nejvznesenější,“ připomněl Kolář.

Sama Ondrášová si přeje, aby to tak zůstalo. „Pacienti většinou nevědí, že maluji,“ potvrdila lékařka i umělkyně v jedné osobě.

Ondrášová Čupalková nejraději využívá velký formát. Na plátna maluje olejem nebo akrylem a vysvětlila, že každý obraz má několik vrstev. „Inspirace přichází stále. Každý obraz, který maluji, je pro mě inspirací k dalšímu obrazu,“ řekla.

Jedno z jejích velkých pláten má doma i proděkanka Hana Kolářová. „Kolegyni znám z dob studií, protože jsem ji učila. Teď jsme shodou okolností sousedky,“ potvrdila proděkanka. Obrazy včera obdivoval i Čupalkové kolega Aleš Sobek. Nejvíce se mu líbila červená, která vyjadřují tanec.

Zuzana Ondrášová maluje nejčastěji po večerech a víkendech v budoucím druhém dětském pokoji, který ji slouží jako ateliér. Ten první již brzy zaplní svým potomkem.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.