Symposium nabídlo nové poznatky k léčbě nemocných s rakovinou krve

Účastníky symposia přivítal přednosta Hemato-onkologické kliniky a proděkan lékařské fakulty Tomáš Papajík.
Foto: Velena Mazochová
pátek 22. ledna 2016, 15:00 - Text: Velena Mazochová

O nových léčebných postupech a jejich využití v praktické terapii nádorového onemocnění krve diskutovali dnes v Olomouci účastníci Moravského lymfomového symposia, které už podvanácté uspořádaly Hemato-onkologická klinika a nadace Haimaom. Pracovní setkání vědců a klinických lékařů přilákalo více než stovku účastníků z Moravskoslezského, Olomouckého a Zlínského kraje.

Ústředním tématem pracovního workshopu byla problematika lymfoproliferativních chorob, charakterizovaných zvýšenou tvorbou lymfocytů. Postihuje převážně nejstarší část dospělé populace. „Maligní lymfomy obecně jsou nejčastější nádory z krvetvorné tkáně. Jde o nádory imunitního systému, kterých v současnosti výrazně přibývá. Lidé se díky zlepšené péči dožívají vyššího věku, ale právě mezi 65 až 75 lety výrazně stoupá počet nádorových onemocnění, zejména nádorů imunitního systému,“ vysvětlil aktuálnost tématu přednosta Hemato-onkologické kliniky Tomáš Papajík.

Přínos symposia podle něj představuje zejména možnost obohatit klinickou praxi menších hemato-onkologických pracovišť o nové léčebné postupy. „Kromě vědeckých poznatků jsme se věnovali zejména péčí o konkrétní nemocné. Například jak postupovat při léčbě pacienta, který má diabetes nebo hypertenzi a je mu 70 let, takže nebude tolerovat toxickou léčbu. Musíme pro něj proto vybrat léčbu šitou na míru. O tuto erudici se s našimi kolegy chceme podělit,“ doplnil Papajík.

Program zahrnul vystoupení olomouckých odborníků k jednotlivým tématům diagnostiky, výběru léčebných postupů i problematice jejich nežádoucích účinků. V rámci veřejného fóra dostaly prostor také habilitační přednášky odborných asistentů Hemato-onkologické kliniky Jiřího Minaříka a Tomáše Szotkowského.

Jednodenní pracovní setkání přilákalo stovku lékařů z okresních hemato-onkologických pracovišť v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji, která s olomouckou klinikou pravidelně spolupracují. „Vždy vybíráme ´horká´ témata a novinky, se kterými pracujeme,“ doplnil Tomáš Papajík.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.