Studenti učili, jak si čistit zuby

Ve zdravé Olomouci zdravý zub.
Foto: Pavel Konečný
úterý 23. dubna 2013, 12:52 - Text: Pavel Konečný

Tisícovku lidí v Olomouci dnes naučili studenti zubního lékařství, jak si správně vyčistit zuby a dbát o hygienu ústní dutiny. Na Horním náměstí a v přilehlých ulicích se osvěty chopilo sedmdesát mediků a dva lékaři.

„Ideální jsou kroužky, půlku kartáčku na zub a půlku na dáseň. Takhle. A hlavičku kartáčku směřovat tady do toho žlábku, kde se nám shromažďuje zubní plak. Osm kroužků na jednom zubu a pak takhle mírně posunout, neskákat,“ popisovala trpělivě Karolína Švardalová z druhého ročníku. Zuby ovšem čistila plyšovému klokanovi, teprve poté si to vyzkoušeli i přihlížející.

„Překvapilo mě, že v reklamě se zuby čistí úplně jinak, než jak by se to mělo dělat doopravdy. Vlastně jsem si čistil zuby úplně jinak, než se má,“ divil se Marek Partyš.

Přesně to bylo smyslem dnešní osvěty Sdružení studentů stomatologie. „Učíme správnou techniku čištění a mezizubní hygieně, barvíme plak, aby lidé viděli, kde jim zůstává,“ vysvětlila koordinátorka Jana Nakládalová ze čtvrtého ročníku lékařské fakulty.

Místa s plakem si v zrcátku prohlédla i Petra Fráňová. „Teď se budu snažit čistit zuby jinak,“ prohlásila. Podle studentů ale takové předsevzetí někdy lidem vydrží jen týden. „Dětem říkáme, že večer si čistí zuby pro zdraví, ráno pro krásu,“ podotkla Klára Sobotková.

Studenti dnes používali dentální modely, pomůcky, rozdávali zubní kartáčky. Akce probíhala i v dalších čtyřech českých městech, v Praze, Plzni, Hradci Králové a Brně – všude tam, kde se studuje zubní lékařství.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.