Studenti učili děti správně čistit zuby. Český den zdravých zubů pokračuje i pro širokou veřejnost

Dopolední program patřil dětem.
Fotogalerie: Velena Mazochová
čtvrtek 8. října 2015, 13:33 - Text: Velena Mazochová

Se zásadami ústní hygieny a správné péče o chrup dnes na olomouckém Horním náměstí seznamují studenti a odborníci Kliniky zubního lékařství.  Díky nim se do preventivního projektu Český den zdravých zubů zapojila poprvé také Olomouc. Souběžně se koná v Praze, Brně a Hradci Králové.

Dopolední program byl určen především dětem, které si spolu s budoucími zubaři vyzkoušely správné čištění zubů na modelech lidského chrupu a vyslechly přednášku s videoukázkami ke vzniku zubního kazu. „Připraveny byly také motivační hry zaměřené na dentální hygienu,“ uvedla členka spolupořádajícího Sdružení studentů stomatologie Jitka Dostálová, studentka pátého ročníku zubního lékařství.

Domů si děti mohly odnést i malou zubní pastu a jednorázový kartáček a získané informace znovu prověřit. Většina z nich už ale základní zásady zná. „Namočím kartáček, dám si na něj pastu, zase namočím a pak dělám vlnky,“ prozradila Kateřina Rožňovská z třetí třídy základní školy na Tererově náměstí. „Zuby čistím aspoň pět minut. Mám na to přesýpací hodiny a musím je vždycky přesýpat dvakrát,“ dodala její spolužačka Martina Kuncová.

Do osvětové akce se olomoucká lékařská fakulta zapojila poprvé. „Je určena především mladé generaci, které se věnují odborníci a studenti vyšších ročníků zubního lékařství. Připravena je také soutěž Českého rozhlasu, který je hlavním partnerem pořádající České stomatologické komory,“ upřesnil proděkan lékařské fakulty pro zubní lékařství Miloš Špidlen. „Hlavním cílem je zvýšit informovanost veřejnosti o příčinách nejčastějších onemocnění dutiny ústní. Jejich výskyt je bohužel poměrně vysoký i u dětí,“ doplnila odborná asistentka kliniky zubního lékařství Julie Morozová.

Vedle lékařské fakulty a fakultní nemocnice se k hlavním pořadatelům v Olomouci připojily také Olomoucký kraj, Statutární město Olomouc a nezisková organizace ARAK. Program na olomouckém Horním náměstí pokračuje odpoledne i pro širší veřejnost a potrvá do 17 hodin.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.