Studenti a akademici dali na dětskou ambulanci skoro 50 tisíc

47 400 korun pro nadaci Šance.
Foto: Pavel Konečný
středa 6. listopadu 2013, 16:07 - Text: Pavel Konečný

Výtěžek dražby vyučujících, výtěžek ze vstupného i dobrovolnou sbírku z kasičky na půlení mediků dali dnes dohromady studenti lékařské fakulty a částka činila 47 400 korun. Peníze byly určeny pro nadaci Šance, která podporuje onkologicky nemocné děti.

„Snad to mám přesně a nic jsem neztratil,“ ujišťoval se děkan lékařské fakulty Milan Kolář, když přesouval bankovky do připravené obálky. Rovných osm tisíc. Hotovost 8800 korun vytáhl i předseda akademického senátu fakulty Jan Strojil. „A ještě podpis na předávací certifikát…“ Teprve pak bylo vše připraveno, aby do knihovny mohla vstoupit předsedkyně nadace Herta Mihálová.

Jako furianti

Tanec se studenty přišel vedení fakulty draho. „Já slibuji, že k částce, za kterou mě vydražíte, přidám dvojnásobek,“ prohlásil z podia na půlení mediků nečekaně Strojil, který večer moderoval. „Když ty dvakrát, já čtyřikrát tolik,“ ohlásil děkan. Nakonec došli ke shodě, že čtyřnásobek zaplatí každý z nich, tedy i proděkanka Hana Kolářová a asistent Martin Dobiáš.

„Je to můj osobní rekord,“ přiznal Strojil. Ani děkan, zvyklý na charitu přispívat, dosud jednorázově větší částku ještě nevyplatil. „Dobře mi tak, začal jsem si. V duchu jsem ten večer odhadoval, kolik by to mohlo být, sice jsme se vyhecovali, ale na dobrou věc,“ usmíval se Strojil. Peněz nelitoval.

„Bez dražby by to nešlo,“ konstatovala nad vybranou částkou posluchačka čtvrtého ročníku Nela Krzoková. Druhá polovina sumy vepsané na certifikát byla od studentů. „Patnáct tisíc se vybralo na vstupném, zbytek byl v kasičce,“ podotkla její spolužačka Adéla Maňáková.

„Můžete si to zkontrolovat“

 „Vážím si vás, nejen proto, že se připravujete na náročné povolání, ale i za to, že se umíte rozdělit, přitom studenti každou korunu potřebují,“ uvedla Mihálová, když peníze přijímala. Nadace je použije na výmalbu kardiologické ambulance na dětské klinice. „Jestli tam budete chodit na praxi, můžete si to zkontrolovat,“ řekla Mihálová studentkám.

Speciální výmalba bude stát zhruba 50 tisíc. Jde o speciální barvy nanášené v šesti vrstvách. A na stropě budou obrázky. „Aby se děti nenudily, když leží, aby měly zábavu,“ vysvětlila Mihálová.

V evidenci nadace Šance je asi 140 hematoonkologicky nemocných dětí. Kromě nich dochází do ambulance podle Mihálové spousta dětí se srdeční vadou. Nadace vznikla v roce 1991, za tu dobu věnovala na humanizaci fakultní nemocnice přes 16 milionů korun.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.