Strojil obhájil post předsedy senátu

Staronové vedení senátu. Zleva Jan Strojil (předseda), Petra Dudová (místopředsedkyně), Jiří Ehrmann (místopředseda).
Fotogalerie: Pavel Konečný
úterý 10. prosince 2013, 17:58 - Text: Pavel Konečný

Nově zvolený senát lékařské fakulty dnes zasedl ke svému prvnímu jednání. Zvolil na něm své vrcholné orgány včetně předsedy Jana Strojila a založil pedagogickou, ekonomickou a legislativní komisi.

Jednání vedl až do zvolení předsednictva nestor senátu Pavel Anzenbacher. Samotné volby „dirigoval“ předseda volební komise Pavel Kurfürst. I když volba předsedy s jediným kandidátem vypadala zprvu jednoznačně, situaci zdramatizoval návrh z pléna, když senátor Vojtěch Doležel navrhl na post předsedy Martina Petřka.

Dva kandidáti na předsedu

Petřek návrh přijal a v krátké prezentaci se představil jako kandidát usilující o přemostění mezi různými skupinami a jako člověk, který chce dosáhnout rovnovážného stavu harmonie. Poukázal i na to, že studentská komora je téměř celá obsazena studenty zubního lékařství. „Pokud bych dostal důvěru, tak bych se zasadil o to, abychom našli nějaký modus vivendi, aby i studenti všeobecného lékařství mohli nějakým způsobem své zájmy reprezentovat,“ prohlásil Petřek.

„Jsem rád, že mám protikandidáta, nemám mocenské ambice, nabízím, že to budu dělat, a nezapírám, že mě to baví a naplňuje,“ řekl senátorům před volbou předseda minulého senátu Strojil.

Když se později ujal funkce a konstatoval, že mu je líto, že v senátu není větší počet mediků všeobecného lékařství nebo anglických studijních programů, Petřek jej za tato slova tvrdě kritizoval.

Předsedu volilo 33 přítomných z 36 zvolených senátorů. Potřebných 19 hlasů získal Strojil hned v prvním kole. Pro Petřka hlasovalo 12 senátorů. Dva hlasovací lístky byly neplatné. „Budu mít na paměti, že jsem byl zvolen tou nejtěsnější většinou,“ reagoval spontánně při svém poděkování Strojil.

Ehrmann místopředsedou

O další vzruch v sále se postaral paradoxně předseda volební komise Kurfürst. Před volbou místopředsedy prohlásil, že profesor Ehrmann není pro něj vhodným kandidátem, protože se v minulém období jako dobrý místopředseda neosvědčil. „Navíc jako předseda legislativní komise tuto komisi dovedl k tomu, že byla ukončena její činnost,“ uvedl Kurfürst.

Volba mezi čtyřmi kandidáty na místopředsedu, kdy senátoři volili mezi Pavlem Anzenbacherem, Jiřím Ehrmannem, Karlem Indrákem a nově navrženým Martinem Petřekem, posunula do druhého kola Petřeka se 14 hlasy. Na druhém místě skončili shodně Anzenbacher a Ehrmann se sedmi hlasy, Indrák se čtyřmi do druhého kola nepostoupil. Jeden hlas byl neplatný.

Ještě před druhým hlasováním se kandidatury vzdal Anzenbacher a vyzval své voliče, aby dali hlas Ehrmannovi. Vítěz z něj ale nevzešel. Platné hlasy se rozložily v poměru 18:13 pro Ehrmanna. Potřebných 19 nezískal nikdo. Do třetího kola šel jediný kandidát – Ehrmann. Před hlasováním i Petřek doporučil svému elektorátu volit Ehrmanna. Ten poté získal 23 hlasů, 6 bylo proti, čtyři neplatné.

Dudová napodruhé

Jediná zástupkyně všeobecného lékařství ve studentské kurii Petra Dudová se stala místopředsedkyní rovněž až po druhém kole. První skončilo výsledkem 17:15, v tom druhém porazila Michala Přibyla poměrem 19:13.

„Byla jsem jako jediná senátorkou i v minulém volebním období a na zkušenosti, které jsem získala, bych chtěla navázat. Hlavně chci pomáhat předsedovi,“ řekla po volbě Dudová.

Bez ombudsmana

První bod, který nový senát projednal, bylo vyjádření ke studentskému ombudsmanovi. Lékařská fakulta byla v této chvíli jediná, která své stanovisko „velkému“ akademickému senátu ještě neposkytla. Po delší diskusi laděné ve stejném duchu ombudsmanovy nepotřebnosti přijal senát usnesení, v něm nedoporučil zřízení veřejného ochránce práv studentů na Univerzitě Palackého.

Poté odsouhlasil doktorandské studijní programy a zřízení komisí, které personálně obsadí nejdříve v únoru příštího roku na dalším zasedání.


Komentáře

Žádné komentáře

Pro vkládání komentářů je nutné se přihlásit/zaregistrovat.

Komentáře nevyjadřují stanovisko redakce ani vydavatele. Redakce diskusi nemoderuje, ale vyhrazuje si právo nevhodné komentáře smazat, případně zrušit registraci.